Det händer med skolfastigheterna

Sälja, riva eller spara som reservbyggnad? Nu bestäms framtiden för de fastigheter som töms när Luleå ska stänga tre skolor och tre förskolor.

Vitåskolan och Ängesbyns förskola är två av de fastigheter vars framtid nu ska utredas. Infälld: Fredrik Thyselius, fastighetschef.

Vitåskolan och Ängesbyns förskola är två av de fastigheter vars framtid nu ska utredas. Infälld: Fredrik Thyselius, fastighetschef.

Foto: Montage

Luleå2019-04-26 05:00

– Vi har ingen färdig plan i dag. Vi har inte velat börja med arbetet innan beslutet är taget. Men inom kort ska vi ha en strategi klar för oss, säger Fredrik Thyselius, fastighetschef.

Beslutet som togs på barn- och utbildningsnämnden på onsdagen innebär att Vitåskolan och Kyrkbyskolan ska stängas i höst, och Borgmästarskolan hösten 2020. Förskolorna i Karlsvik, Ängesbyn och Jämtön stängs till hösten.

Läs mer: Engelmark varnar för konsekvenserna

Beslutet kommer sannolikt att överklagas. Att vänta med utredningen är dock inte aktuellt.

– Nej, men vi tar höjd för att det kan komma ett utslag som gör att beslutet förändras, säger Fredrik Thyselius.

Han vill inte föregå utredningen när det gäller vilka verksamheter som kan komma ifråga för de olika fastigheterna. Inte heller vill han gå in på vilka renoveringsbehov som finns.

– Det är varierat skick på byggnaderna.

Läs mer: De överklagar – och vill se folkomröstning

I princip finns det fyra olika alternativ för fastigheterna: säljas, användas till annan kommunal verksamhet, rivas eller sparas i lokalbanken för att ha som reservlokal. Om fastigheterna rivs kan marken användas till annat av kommunen eller säljas, exempelvis till bostadsexploatering.

Det är redan känt att kommunen vill göra om Borgmästarskolan till förskola.

Vilka besparingar hinner slå igenom under 2019?

– Jag törs inte säga något. Men om verksamheten försvinner blir i alla fall driftskostnader i form av värme, snöröjning och så vidare lägre, säger Thyselius.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om