För en vecka sedan damp det ned ett brev från Luleå kommun hos Reza och hans kompis Hossein. Budskapen var kliniskt - ”Du måste flytta ut om två veckor”.
– Jag har svårt att sova, jag har ingen plan och ser ingen lösning. Det enda jag vill är att bo kvar och fortsätta att gå skola, säger Reza.
Rezas kompis känner likadant.
– Min hjärna fungerar inte längre, jag tvingas äta tabletter för att kunna sova, säger Hossein.
Att återvända till Afghanistan är inget alternativ för någon av de 19-åriga männen eftersom ingen av dem har något kvar i sitt forna hemland.
– Jag har ingenting. Min pappa är död och min mamma och syskor är försvunna, jag vet inte ens om de lever, säger Reza.
Hossein har liknande förhållanden.
– Jag har förlorat båda mina föräldrar och dessutom kan jag inte återvända på grund av min religion.
Det är alltså en vecka kvar innan Reza blir avhyst av kommunen. Hossein fick veta att han får bo kvar tills vidare. Det beskedet kom några dagar efter brevet från kommunen, Hosseins ärende ligger hos Migrationsdomstolen, som ännu inte har meddelat något beslut.
Magnus Johansson, avdelningschef för integrationsavdelningen vid Luleå kommun, säger att det här inte är kommunens ansvar.
– Det är staten (Migrationsverket) som har ansvaret för asylsökande. Därför behöver de flytta ut för att ge plats för de som väntar på besked om uppehållstillstånd på nya gymnasielagen.
Var ska de här ta vägen då?
– Det är upp till var och en att fatta egna beslut var de vill bo. Vi bestämmer inte över var vuxna människor vill bo. Det här får de fixa själva.
Finns det, som du ser det, några alternativ?
– Inte enkelt det här, men de måste utreda det själva.
Magnus Johansson säger vidare att om den asylsökande har fått avslag på nya gymnasielagen, men har ett annat pågående asylärende och fortfarande är inskriven på Migrationsverket, så kan den söka boende genom Migrationsverket. Men i så fall tvingas de flytta till asylboende i Boden.
Vad kan kommunen rekommendera de här personerna?
– Inga rekommendationer alls.
Fotnot: Reza och Hossein heter egentligen något annat.