"Det känns gräsligt"

I skuggan av beslutet om akutkirurgin planeras det för en ny helikopterplatta utanför Kiruna sjukhus. Målet är att den ska byggas i sommar och vara klar att användas till hösten, då hela kirurgiflytten till Gällivare beräknas vara klar.

Kajsa Östergren, aktionsgruppen för Kiruna sjukhus bevarande.FOTO: Hans Sternlund

Kajsa Östergren, aktionsgruppen för Kiruna sjukhus bevarande.FOTO: Hans Sternlund

Foto: Hans Sternlund

LULEÅ2011-05-31 04:31

Plattan ska byggas i sommar och vara färdig att användas till hösten, då hela kirurgiflytten till Gällivare beräknas vara genomförd. Kostnad: mellan tre och fyra miljoner kronor, vilket motsvarar nästan hela den besparing som flytten av centraloperationen innebär. Totalt räknar landstinget med ungefär 50 fler akuta resor (både bil och flyg räknat) från Kiruna till Gällivare per år. Ökningen beräknas rymmas inom den befintliga organisationen.

Risker finns
- Vi är inte enbart bemannade för de transporter vi redan har, blir det mycket toppar har vi möjlighet att dra igång en tredje bil, säger Kristina Östman, verksamhetschef för akutsjukvården på Kiruna sjukhus.

Men det finns risker med att förlita sig alltmer på transporter. Vädret kan ställa till det och bli en avgörande faktor när det gäller att rädda liv. Det menar Kajsa Östergren, i aktionsgruppen för Kiruna sjukhus bevarande och sjuksköterska på Ivak.

- Sedan 1 december i fjol har vi fört statistik över transporter. 16 resor har varit försenade eller rentav blivit inställda på grund av vädret, att det varit för mörkt eller att helikoptern varit ute på annat uppdrag.

Hon har jobbat 20 år på Kiruna sjukhus. Om beslutet går igenom funderar hon på att säga upp sig.

"Det känns gräsligt"
- Som sjuksköterska känns det oerhört otryggt att vi inte kommer ha en kirurgöverläkare kvar på plats. Det känns gräsligt, säger hon.

Kirurgöverläkaren ingår i det team som möter upp svårt skadade patienter som anländer till sjukhuset. Men så behöver det nödvändigtvis inte se ut, menar Michael Dahlberg, landstingets länschef för kirurgin.

- Det behöver inte vara en kirurg som tar emot. I Piteå och Kalix är det en narkosläkare som åker ut och startar det initiala omhändertagandet. Och händer den en olycka i Kiruna behöver man inte åka in på sjukhuset, utan man kan åka direkt till Gällivare.

Motsättningarna mellan sjukhusets personal och landstingets högre chefer och politiker är tydliga. Det är två starka läger, där åsikterna är lika bestämda som olika.

- Kirunaborna får en sämre sjukvård, säger Kajsa Östergren tvärsäkert.

- Vi måste förhålla oss till utvecklingen, i stället för att bara säga, inte, inte, inte, säger Michael Dahlberg.

Båda sidor anser däremot att just deras starkaste argument inte kommit fram tillräckligt i diskussionerna.

Kirunaborna minns med bestörtning hösten 2003 då nedmonteringen började. Den 10 november det året beslutade en majoritet av landsfullmäktiges ledamöter att lägga ned akutkirurgin på kvällar, nätter och helger vid Kiruna sjukhus. Akutkirurgi på obekväm arbetstid, som det också brukar beskrivas som. Bakom nedläggningen stod samma majoritet som i dag, det villa säga Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet.

Ger grönt ljus
Nu har det blivit dags för nästa smäll. Den fortsatta nedmonteringen backas upp av professionen den här gången också.

- Att koncentrera den här verksamheten till Gällivare är bara ett måste. Det här är helt okontroversiellt i medicinska kretsar, säger Dahlberg.

Grönt ljus till flytten har också kommit från professor Ulf Haglund, som på uppdrag av landstinget granskat faror och risker.

- Kirunaborna kan opereras i Gällivare. Transporterna innebär ingen ökad medicinsk risk, säger han.

Fakta Flyttlasset från Kiruna

➤ Talar vi om akuta operationer, eller oplanerade, så är det frågan om mindre än en per dag på Kiruna sjukhus. Mer ofta är det inte. Den vanligaste akuta operationen som utförs är gastroskopi, då läkaren tittar ner i magsäcken, exempelvis om det finns något magsår.

➤ Totalt flyttas 300 kirurgiska operationer som kräver centraloperationsresurser (planerade och oplanerade) från Kiruna till Gällivare. Den kirurgiska bakjouren, som finns i dag i Kiruna flyttas till Gällivare, där det sker akuta operationer dygnet runt.

Verksamheter som flyttas till Gällivare:
4 Galloperationer (ca 30 st/år))

4 Blintarmsoperationer (ca 30 st/år)

4 Ljumskbbråcksoperationer (ca 75 st/år)

Smulorna som blir kvar till Kirunaborna:
4 En akutmottagning, där en specialist gör en första bedömning kring den fortsatta vården för en patient.

4 Endoskopi, vilket bland annat innebär undersökningar av matstrupe, magsäck, tolvfingertarm och tjocktarm.

4 Polikliniska operationer. Innebär mindre operationer på kroppsytan som kan genomföras med lokalbedövning (dagtid). Dessa operationer görs i dag på centraloperation, och ska i framtiden göras på mottagningen.

4 Medicinsk cancerbehandling.

4 Sjukhusets övriga verksamhet kommer vara orörd, såsom medicin/rehabilitering, akutsjukvård, anestesi- och intensivvårdsavdelningen, ungdomsmottagning, röntgen, psykiatrisk öppenvård, labb/blodcentral, barnmedicin och kvinnosjukvård.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om