"Det måste upp på bordet"

Mäns våld och övergrepp mot kvinnor med funktionsnedsättningar ska kartläggas. Allmänna arvsfonden har anslagit 278 000 kronor till projektet.- Det finns exempel på övergrepp även inom färdtjänsten. Det måste upp på bordet, säger Anita Geijer, ordförande i kommunala handikapprådet.

Mildred Hedberg, Kvinnojouren Iris, Anita Geijer, handikapprådet, Margreth Nordmark, ABF, Kristina Hjort, HSO, och Eva Engman, Kvinnojouren Iris är initiativtagare till ett nytt projekt mot våld och övergrepp riktat mot kvinnor med funktionsnedsättningar.         FOTO: Kurt Engström

Mildred Hedberg, Kvinnojouren Iris, Anita Geijer, handikapprådet, Margreth Nordmark, ABF, Kristina Hjort, HSO, och Eva Engman, Kvinnojouren Iris är initiativtagare till ett nytt projekt mot våld och övergrepp riktat mot kvinnor med funktionsnedsättningar. FOTO: Kurt Engström

Foto: Kurt Engström

LULEÅ2008-12-20 06:00
Kartläggningar har genomförts på andra håll i landet, bland annat i Göteborg, Uppsala och Stockholm.
Det är från genomgångar av kartläggningen i Göteborg som Anita Geijer sett exempel på hur kvinnor med funktionsnedsättningar har utsatts för övergrepp också under färdtjänstresor.
- Det är ofta svagt begåvade kvinnor som blir utsatta. Resultatet av kartläggningarna visar att det funnits ett stort mörkertal, säger Anita Geijer.
Börjar med kartläggning
Det är Kvinnojouren Iris, handikapporganisationerna, kommunala handikapprådet och ABF som ska lyfta fram problemet i Luleå.
Det börjar med en kartläggning som genomförs av två studenter i form av en c-uppsats, sedan ska det fortsätta med seminarier, föreläsningar, utbildning, studiecirklar och framställning av informationsmaterial, också i talboksform och punktskrift.
Våld och övergrepp mot kvinnor med funktionsnedsättning är inget nytt för Kvinnojouren.
- De kommer till oss. Främst är det kvinnor med psykiska funktionsnedsättningar, men också de som har fysiska, säger Eva Engman, projektansvarig och ordförande för kvinnojourerna i Norrbotten.
- Det är ofta svårt att hjälpa dessa kvinnor och det är en utmaning för oss. Då de kommer till oss är de så nere, säger Mildred Hedberg, Kvinnojouren Iris.
Handikapporganisationerna är inte okunniga om problemet.
- Vi vet att det förekommer. Ofta är gärningsmännen närstående som kvinnorna har förtroende för. Det gäller både våld och sexuella övergrepp, säger Kristina Hjort, Handikappsorganisationernas samarbetsorganisation, HSO.
Blir utnyttjade
- På nätet söker kvinnorna närhet och stämmer träff med män som de blir misshandlade och utnyttjade av. Vi vet också kvinnor som utnyttjas sexuellt av a-lagarna.
En av Kvinnojourens lägenheter anpassas för funktionshindrade för att kunna ta emot den gruppen kvinnor som råkat illa ut.
I handikapporganisationer och gruppboenden ska problemet med våld och sexuella övergrepp diskuteras och då även i studiecirklar.
Våga säga nej
- Det gäller att med gruppsamtal och övningar stärka tjejerna så att de vågar säga nej. Hela projektet ska leda fram till en handlingsplan, säger Anita Geijer.
Efter Luleå väntar en fortsättning också i övriga kommuner
i Norrbotten.
- Vi fick nästan alla pengar vi sökte och nu vill Allmänna arvsfonden att vi fortsätter kommande år i övriga länet, säger Eva Engman.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om