"Det tar tid och kraft varje dag"

Bristen på vikarier i Luleå förskola leder till inställda utbildningar och frustrerad personal.- Vi skulle starta ett projekt i matematik för flera månader sedan men det har vi inte kunnat göra. Vi vill utvecklas och gå vidare och utmana barnen. Men vi får inte förutsättningar för det, säger Pia Jakobsson, förskollärare, Örarna.

Pia Jakobsson, förskollärare får en lugn stund med Agnes Hedberg, 1. Men att arbeta utan vikarier är stressigt.FOTO: elisabeth hedman

Pia Jakobsson, förskollärare får en lugn stund med Agnes Hedberg, 1. Men att arbeta utan vikarier är stressigt.FOTO: elisabeth hedman

Foto: Elisabeth Hedman

LULEÅ2012-09-28 06:00

På Laxens förskola, Örarna, är det tid för mellanmål och Pia Jakobsson serverar en grupp.

Vikariebristen ställer till det och i dag har de gått kort på en person. Kokerskan får öppna på morgonen och ta emot barnen och så kommer Pia Jakobsson lite senare för att täcka hela dagen.

Birgit Klockare, förskolechef för förskolan, suckar när jag ringer.

- Vi har inte fått vikarie i morgon så då ska jag hoppa in i på Laxens förskola så de får lunch och lite planeringstid.

Jakobsson är frustrerad över vad vikariebristen leder till. Hon tycker att man ska anställa vikariepooler på de större förskolorna.

Tvingas ställa in projekt
- Då kanske det skulle finnas fler vikarier till de små förskolorna. Om vikarierna kan lära känna personalen och barnen skulle det vara bättre för dem också. När de måste hoppa runt mycket så de ledsnar och söker sig till andra jobb.

För alla i förskolan är vikariebristen högst påtaglig.

De förskolechefer NSD pratat med har en samstämmig bild: bristen leder till att personalen får ställa in projekt med barnen och de får inte den planeringstid som de behöver.

- Det tar tid och kraft varje dag att få allt att lösa sig. Vi är duktiga på att pussla och dela upp barnen. Men det finns en gräns för vad personalen hinner med, säger Elisabeth Åhman, förskolechef för Brisen och Vintergatans förskolor, som två gånger förra året fick skicka hem barn på grund av vikariebristen.

Har blivit värre
Vikariebristen i Luleås förskolor är ett problem kommunen dragits länge, men någon lösning har ännu inte hittats. Nu har man infört rutiner prioritering för tillsättning av vikarier där sjukdomsfall och föräldraledigheter går före.

- Vi har helt enkelt inte tillräckligt många vikarier som kan jobba. Det är en ny situation eftersom det varit hög arbetslöshet
i de här personalgrupperna. Men vi jobbar på det, säger Anette
Johansson, personalchef, barn-
och utbildningsförvaltningen.

Hon säger att det blivit värre under hösten och att ökningen till stor del beror på den planerade frånvaron, tillexempel fortbildning.

Hade vikariebank tidigare
Tidigare har rektorerna många gånger själva kontaktat vikarier. Nu måste allt gå genom vikarieförmedlingen. Eje Larsson, förskolechef för Luleå dag och nattförskola och Seminariets förskola hade en bank av vikarier tidigare, bland annat pensionärer.

- Jag vill utveckla förskolan och det anser jag vara mitt jobb. Då går det inte att vi hela tiden ska hålla på och trixa så jag har fortfarande egen kontakt med en del vikarier. Jag ringer och tar hand om det på mitt eget sätt, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om