"Dold agenda och brott mot bolagsordningen"

Facket riktar hård kritik mot privatiseringen i Luleå hamn:
Det kommunala hamnbolaget har haft en dold agenda – och ett beslut strider mot bolagsordningen.
– Det förvånar mig att Luleå kommun har en socialdemokratisk ledning. Det här är högerpolitik, säger Per-Olof Norgren, ombudsman i Transportarbetareförbundet.

KRITISK. Per-Olof Norgren, Transport, riktar hård kritik mot Luleå kommuns agerande. ”Det är högerpolitik”, säger han.

KRITISK. Per-Olof Norgren, Transport, riktar hård kritik mot Luleå kommuns agerande. ”Det är högerpolitik”, säger han.

Foto:

LULEÅ2014-03-20 08:15

Bolagiseringen av Luleå hamn trädde i kraft den 1 januari. En dryg månad senare, vid ett möte den 10 februari, kom kallduschen:

Stora delar av verksamheten ska ut på entreprenad och de kommunanställda hamnarbetarna, bland annat kranförare, ska i fortsättningen vara anställda av det bolag som driver verksamheten.

Inriktningsbeslutet är taget av Luleå hamns styrelse.

– Vi blev helt tagna på sängen. Vi har i god tro stöttat bolagiseringen fullt ut, säger Per-Olof Norgren.

Så sent som i mitten av oktober hade hamnledningen och facket ett möte där ingen information om planerna gavs, enligt facket.

– Jag är helt övertygad om att kommunen jobbat på att sälja ut den operativa verksamheten en längre tid. Men vi fick ingen chans att reagera.

Konsekvensen blir att hamnarbetare med långa anställningar inom kommunen mister sin rätt till omplacering inom Luleå kommun.

– Det fick vi ingen som helst information om. Det är dessutom betydligt tryggare att vara anställd av ett kommunalt bolag.

Norgren slår vidare fast att kommunen tar en stor risk, eftersom personalen är specialutbildad och svår att ersätta.

– Tänk om alla kranförare får för sig att de inte ska flytta till ett nytt bolag? Då stannar verksamheten. Då står man utan personal i ett av Europas nav.

Facket har farhågor om att villkor för de anställda, samt servicen och standarden i hamnen ska försämras. Kommer det privata bolaget att hålla kajerna i bra skick eller köpa nya kranar, exempelvis?

– Vi ser på andra ställen där det här är genomfört att organisationen slimmas så mycket att det är svårt att upprätthålla bra service. Helst vill man ha dagavlönad personal som man ringer in när det kommer en båt.

Facket är även kritiskt till att Luleå kommun ger bort en verksamhet som levererat stabila vinster till kommunkassan. Även Shorelink bedriver verksamhet i hamnen och gör miljonvinster varje år.

Och från och med den 1 januari 2016 kommer den verksamhet som Shorelink utför ingå i det bolag som kommunen väljer ut via tjänstekoncession, vilket innebär möjligheter till ännu större vinst än tidigare.

– Förstod verkligen Socialdemokraterna att man ger bort en verksamhet som årligen ger låt säga tio miljoner eller mer i vinst? Pengar som man kan använda till vård, omsorg, skola eller vad som helst? Jag tvivlar på det, säger Norgren.

Facket hävdar att ett definitivt beslut från Luleå hamn om att lägga ut verksamheten på entreprenad strider mot bolagsordningen. I femte paragrafen står att kommunfullmäktige ska ha rätt att ta ställning till beslut som är av stor vikt.

– Man lutar sig mot det beslut KF tog i april om bolagiseringen, där det som information står att verksamheten kan komma att konkurrensutsättas. Men det finns inte med i beslutet. Det håller inte, säger Per-Olof Norgren.

MBL-förhandlingarna avslutades förra veckan i oenighet.

FAKTA Bolagiseringen av Luleå hamn FAKTA Vem gör vad i hamnen

Förslaget om en bolagisering kommer från en motion som moderaten Anders Josefsson ställde i mars 2012.

Beslutet klubbades i kommunfullmäktige i april 2013. Hamnförvaltningen och bolaget Luleå bogserbåt AB slogs ihop till det kommunala bolaget Luleå hamn som startade 1 januari 2014.

Ordförande i Luleå bogserbåt AB var Birgitta Ahlqvist (S), som också blev ordförande för det nya bolaget Luleå hamn.

Som förvaltning har Luleå hamn klarat avkastningskravet drygt sju miljoner varje år. 2013 blev vinsten drygt tolv miljoner. Enligt uppgift från Luleå hamn motsvarar verksamheten i hamnen cirka 20 procent av intäkterna. Resten är exempelvis farledsavgifter och bogserbåtsavgifter.

I mbl-förhandling den 10 februari meddelade Luleå hamn att man fattat ett inriktningsbeslut att konkurrensutsätta delar av verksamheten.

I september i år ska en ny operatör vara klar, som den 1 januari 2015 tar över anställningen av kommunens personal.

Den 1 januari 2016 övergår även den verksamhet som Shorelink (tidigare Bottenvikens stuveri) i dag bedriver i hamnen i den nya operatörens verksamhet.

Bolaget ska utses av hamnledningen via tjänstekoncession, som till skillnad mot offentlig upphandling innebär att kommunen kan välja vilket av de företag som lämnat in offerter som är lämpligast. Dock måste man motivera sitt val.

Shorelink, BDX och Cliffton är exempel på företag som redan nu driver verksamhet i hamnen och kan vara aktuella för avtalet. Det kan också bli en utländsk aktör.

Shorelink ansvarar bland annat för signalist och lossningsplan när fartygen angör kajen. Kommunen lossar lasten med kranar och lägger upp den. Shorelink fraktar lasten med traktorer till tält, där transportföretag som BDX och Cliffton tar över och kör ut den till exempelvis SSAB.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om