Dräktiga tjäderhönor har på Sveaskogs mark fångats med håv från bil och skickats till Polen för att förstärka den svaga tjäderstammen där.
– Det är oetiskt. Det första man fick lära sig av sin far, det var att naturen ska vila på våren och föryngringarna ska gå fram. Då ska man inte fara efter vägen och håva tjäderhönor. Jag har träffat många som tycker det här är vansinne, framförallt yngre som tagit jägarexamen och lärt sig hur man ska uppföra sig i naturen. De är väldigt upprörda över det här säger jägaren och Arvidsjaurbon Gunder Hägg till Radio Norrbotten.
14 fåglar håvades in efter vägkanterna kring Arvidsjaur i maj.
Detta efter att Polish State Forest, Polens motsvarighet till Sveaskog, bett om svensk hjälp för att stärka tjäderstammen i södra Polen. Naturvårdsverket och länsstyrelsen gav klartecken. Även Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) är delaktig i projektet.
– Jag tycker det är felaktigt att blanda ihop det här med en jaktlig utövning och jaktlig tradition för det här är en del av forskning och att hjälpa biodiversiteten i ett annat land, säger Göran Ericsson, professor i viltekologi, till Radio Norrbotten.
Under tre dagar såg SLU 233 tjäderhönor i området. Ericsson berättar att inga tjäderhönor skadades och en veterinär var med när de fångades. Någon fara för att projektet skulle åderlåta tjäderstammen är det inte, enligt honom.
– Huvuddelen av vår expertis, både samlat lokalt, regionalt och även nationellt, säger att det här har ingen inverkan på tjäderpopulationen, säger Ericsson till Radio Norrbotten.