"Du borde hängas" - sms till skolelev

Det är händelserna som ingen vill ska inträffa:Dödshot via sms, en pappa som går till attack mot en pojke i ett klassrum - och övergrepp.Allt hände i Luleås skolor och förskolor under höstterminen.

Foto:

LULEÅ2013-03-25 05:00

NSD har gått igenom alla avvikelserapporter som skolorna lämnade in till barn- och utbildningsförvaltningen under höstterminen i fjol.

Antalet sådana rapporter har de senaste två åren legat på ungefär 650 per läsår.

Men nu kan den siffran vara på väg att stiga. Bara under höstterminen inträffade 399 incidenter. Om vårterminen fortsätter på samma sätt blir slutsumman nära 800 rapporter.

Men om antalet rapporter ökar behöver man inte tolka det som att det inträffar allt mer elände i skolorna. Det kan också bero på att personalen blivit bättre på att rapportera.

- Vad vi jobbat intensivt med det är att verkligen försöka få in vad som händer i skolorna i det här systemet. Då kan vi lättare analysera var vi har problem, säger Karina Pettersson-Hedman.

Tillsammans tecknar rapporterna bilden av de olyckor, mobbingfall och bråk som inträffat i Luleås skolor.

Den absoluta majoriteten av det som inträffat är olyckshändelser. Någon som krockar och skadar en tand, någon som ramlar från en klätterställning och slår sig.

Men ungefär 15 procent handlar om hot, våld och kränkningar.

Rena brott
Här finns allvarliga incidenter - till och med rena brott:

❑ ❑ Flickan som kommer ut från ett rum i gymnasiet och blir överfallen. Under en och en halv minut blir hon misshandlad av en annan flicka som sliter henne i håret.

❑ ❑ Flickan i gymnasiet som dödshotas via sms av en klasskamrat. Klasskamraten skriver att flickan borde hängas. Hotet polisanmäls och flickan blir mycket rädd.

❑ ❑ Flickan i gymnasiet som blir hotad av sju andra elever efter skriverier på Facebook. Hon trycks upp mot en vägg, och en annan elev tar strupgrepp. Flickan försvarar sig.

- Varje sådan här händelse är en tragedi för den som drabbas av det. Vi vill verkligen jobba med att få en trygg och säker skola. Det här är jätteviktiga frågor för oss, säger Karina Pettersson-Hedman.

Om skolan ser att en viss del av miljön, en korridor eller en lekställning, orsakar fler rapporter så går man in och åtgärdar det. Därför understryker Pettersson-Hedman hur viktigt det är att skolorna lämnar in rapporter om det som händer.

- Vi har ögonen på de här frågorna och jobbar med dem. Vi vill att det ska inträffa färre händelser, säger skolchefen.

HERTSÖSKOLAN
November: En man springer in i ett klassrum, sliter tag i en pojkes hår och skriker att pojken inte ska röra mannens son. Pojken säger att han inte gjort något. Mannen släpper håret och går ut för att söka den som bråkat med sonen. "Var är den där långhåriga jävla svartingen" säger mannen. Mannen går in i nästa klassrum. Han svär, skriker och slår näven i bordet. Han säger om skolan att det är "jävla många svartskallar här".
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om