"Du måste vara 100 procent säker"

Varje år får Giftinformationscentralen mellan 1 500 och 2 000 frågor om tillbud med svampar. Av dem är det ett fåtal, mellan två och tio, som handlar om faktiska förgiftningar.

Grå bläcksvamp kan orsaka förgiftning om den intas tillsammans med alkohol. Risk föreligger om alkohol intagits några timmar före och upp till flera dagar efter svampmåltid.

Grå bläcksvamp kan orsaka förgiftning om den intas tillsammans med alkohol. Risk föreligger om alkohol intagits några timmar före och upp till flera dagar efter svampmåltid.

Foto: Giftinformationscentralen

Luleå2018-09-18 19:36

– Man ska absolut inte plocka svampar om man inte är 100 procent säker på att de inte är giftiga, säger Erik Lindeman, läkare på Giftinformationscentralen.

Sedan 1950-talet har det inträffat 17 dödsfall efter svampförgiftningar i Sverige. Det senast kända dödsfallet inträffade år 2010, men även efter det har det skett allvarliga förgiftningar, som bland annat krävt levertransplantation.

De allra farligaste svamparna, däribland vit och lömsk flugsvamp, innehåller ett cellgift som kan ge livshotande skador.

– Det tar minst 10–12 timmar innan man börjar få symptom och då är det redan för sent.

En annan ytterst farlig svamp är toppig giftspindelskivling som växer på samma ställen och har ungefär samma storlek och färg som trattkantareller. Symptomen kan komma efter en vecka och då har njurarna redan slagits ut.

– Man kan bli tvingad att gå i dialys eller bli föremål för en njurtransplantation. Varje år brukar vi ha två, tre sådana fall med patienter som får kronisk njurpåverkan.

Många som har blivit förgiftade de senaste åren har varit turister eller invandrare från Mellanöstern och Sydostasien, berättar han.

– Det kanske är vana vid en annan svampflora i hemlandet och känner inte till de giftiga svampar som finns i Sverige.

Giftinformationscentralen har därför gjort en broschyr om giftiga svampar på 29 språk som finns på Internet.

Rådet vid misstanke om svampförgiftning är att ringa Giftinformationscentralen. Är det akut, ring 112, i mindre akuta fall 010-456 6700. Spara svampen för eventuell identifiering.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om