Hammarbergh: "Det är helt fantastiskt"

I över fyra decennier levde han mitt i politikens hetluft. För tre år sedan sa Krister Hammarbergh hej och tack, tog ett steg åt sidan och beskådar nu den politiska arenan från läktaren. Hur ser livet ut nu?

"Politiken innehåller ju så fantastiskt många möten med människor och verksamheter, så givetvis kan jag sakna det livet. Men det måste ha varit hemskt vara i riksdagen nu under pandemin då alla sådana träffar uteblir och formas till zoom-samtal istället. Förskräckligt trist, säger Krister Hammarbergh som var moderat riksdagsledamot 2004 till 2018.

"Politiken innehåller ju så fantastiskt många möten med människor och verksamheter, så givetvis kan jag sakna det livet. Men det måste ha varit hemskt vara i riksdagen nu under pandemin då alla sådana träffar uteblir och formas till zoom-samtal istället. Förskräckligt trist, säger Krister Hammarbergh som var moderat riksdagsledamot 2004 till 2018.

Foto: Viktoria Berglund

Luleå2021-08-25 18:00

– Vad sägs om måndag klockan två?

– Det ska nog gå. Mötena haglar ju inte lika tätt längre, säger före detta riksdagsledamoten Krister Hammarbergh, 57, och det hörs hur han ler i luren.

Det blir måndag, klockan slår två och vi promenerar ned till en brygga på Munkeberg, ett stenkast från trean som han, makan Nataliia och dottern Liv bor i.

Krister Hammarbergh trivs med livet, det syns. Sedan han klev av riksdagspolitiken år 2018 är det familjelivet som står i centrum. 2019 var han föräldraledig med Liv som nu fyllt tre. I dagarna tar familjen nästa steg och flyttar till hus i Sunderbyn.

– Valen man gör utgår ju alltid från barnen. Var finns bra barnomsorg, skolor, föreningsliv? Det är runt det livet kretsar.

Men många år har Krister Hammarberghs liv kretsat kring mycket annat än det. Det har varit liv i resväska och övernattningslägenheter som stått på agendan, mer än hemmabaserat familjeliv.

– Nu bestämde jag mig för att ta det ansvaret bättre än sist när jag och min exfru mest möttes i dörren. Det är fantastiskt att vara riksdagspolitiker. Ett underbart jobb och förtroende. Men att göra misstaget igen att missa småbarnsåren och bara komma och gå med resväskor i hand gör jag inte om.

I 40 år jobbade han politiskt inom Moderaterna. Nu sitter han på åskådarplats och erkänner att det kliar lite inombords mellan varven.

– Nog är det så. Politiken innehåller ju så fantastiskt många möten med människor och verksamheter, så givetvis kan jag sakna det livet. Så, hade jag inte blivit pappa igen skulle jag nog ha fortsatt med politiken. Men, har man bestämt sig så har man bestämt sig. Man gör sina val, och det här känns bra.

Om du ser rent lokalt, vad tänker du då om Moderaterna i Luleå i dag?

– Jag tänker väl exempelvis att de är alldeles för osynliga. De måste göra sig mer synliga för både sina medlemmar och för väljarna.

Och på riksnivå, du jobbade ju mycket med rättsfrågor. Hur följer du den debatten?

– Ja, situationen har ju inte blivit bättre. Vi kanske har färre brott i dag men vi har fler grova brott, organiserade. Får vi gängproblematik även här uppe gäller det att polisen är väldigt aktiv. Många var arga på mig vet jag för att vapenfrågan var väldigt infekterad i riksdagen. Jag efterlyste mer ordning och reda, det var och är för stort läckage av vapen. Inte bara införsel av vapen från exempelvis Bosnienkriget och Slovakien, utan även införsel av legala vapen. Hamnar de i unga, drogpåverkade, lättkränkta personers händer som skjuter för en skitsak, ja då blir det farligt. 

Hur tänker du kring Sverigedemokraterna?

– Det har ju blivit ett lite knepigare läge sedan de kom in. De har en stor del av väljarkåren så man måste väl föra ett samtal med dem på sakpolitisk väg som med alla andra. Ingen kommer att få ihop en egen majoritet och landet måste ju styras på ett eller annat sätt. Men, man måste vara väldigt tydlig vad gäller de grundläggande värderingarna i vårt land. Det finns givetvis en risk att främlingsfientlighet och skepticism gentemot andra kan få en spridning, framför allt för att vi har våra utanförskapsområden. Det är helt avgörande att vi tar krafttag där. Integrationen måste helt enkelt bli bättre, annars kommer fientligheten öka.

Det märks hur van Krister Hammarbergh är att diskutera politiska frågor. Han har det så tydligt inom sig, men att han skulle hoppa in och bidra i politikens värld finns alltså inte på tapeten nu. Kanske senare och i annan form säger han, men inte nu. Han har inkomstpension från riksdagen till han fyller 65 år, så något större jobbsökande behöver han inte ägna sig åt.

– Men jag jobbar ju på ändå. Har man en gång varit samhällsintresserad slutar man nog aldrig vara det. Jag har startat upp en enskild firma där målet är att jobba på konsultbasis med att exempelvis hitta vägar fram mellan politiker och företagare. Jag har även en del affärsupplägg för utlandet, men i och med coronan har mycket legat stilla.

Med utlandet menar han bland annat Ukraina. Hans fru Nataliia är nämligen därifrån och det var där de träffades år 2009. Riksdagen och Rädda barnen hjälpte det året en paraplyorganisation för kvinno- och barnfrågor i Ukraina att ta sig in i Verkhovna Rada, Ukrainas parlament. Under den tiden träffade Krister Nataliia.

– 2012 flyttade hon hit, 2015 gifte vi oss i Ukraina och nu jobbar hon som samhällsstrateg i Luleå kommun. 

Hade det inte blivit politikens värld han ägnat sitt yrkesliv åt, hade det blivit ekonomins.

– Jag utbildade mig till ekonom, så det där finns väl i mig. Men som barn drömde jag om att bli dykare. Det blev jag däremot inget vidare på, om än jag höll på ett par år i tonåren. Kallt var det. 

Vad har du annars intresserat dig för i livet?

– Jag är hemskt intresserad av historia och har alltid varit det. Läste enormt mycket som barn och även nu. Vi läser en hel del för Liv också, det känns fint och viktigt.

Att bli far på äldre dar tycker han har flera fördelar.

– Jag brukar skämtsamt säga att mina två numer vuxna söner var en slags experimentkull. Nu är det däremot skarpt läge. Nej men skämt åsido, det är fantastiskt att få uppleva ett barns utveckling så nära som jag kan göra nu med Liv.

Krister Hammarbergh

Ålder: 57

Gör: Konsult inom affärsutveckling

Familj: Frun Nataliia, 37, dottern Liv, 3, och två utflugna söner

Bakgrund: Moderaternas gruppledare i Luleå 1997 till 2004. Riksdagsledamot 2004 till 2018, bland annat ledamot i justitieutskottet och EU-nämnden plus suppleant i näringsutskottet, socialförsäkringsutskottet och trafikutskottet. 

Kuriosa: Hammarbergh nämner Beatrice Ask som en av de politiska kollegor han fortfarande har kontakt med. "Vi brukar diskutera barn. Hon är en engagerad farmor!"

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!