Det var en svidande och omfattande kritik som riktades mot socialnämnden i Luleå efter att Ivo sammanställt sin tillsyn.
Bland annat ansåg de att underlaget som hämtats in var bristfälligt, att det utelämnats betydande uppgifter i utredningar och att nämnden underlåtit att lämna någon rekommendation i de så kallade snabbupplysningarna om umgänget med pappan. Något som lett till att barnets situation inte blivit nog uppmärksammat.
Socialnämnden har nu svarat Ivo och inleder med att lyfta fram att de under de drygt två år som gått sedan mordet på Tintin har genomfört egna granskningar och vidtagit åtgärder i delar där de själva upptäckt brister.
Socialförvaltningen anser att de redan vidtagit åtgärder, till exempel när det handlar om att dokumentera uppgifter om våld. Förvaltningen har också beslutat om att lägga till ett förtydligande gällande barnets risk för att utsättas för eller bevittna våld.
Det ska också vidtas åtgärder för att bättre dokumentera övervägande om vård enligt LVU och löpande skyddsbedömningar. Under 2025 ska enheten för barn- och unga granska att löpande skyddsbedömningar finns dokumenterade i journalerna. Dessa granskningar ska bland annat fokusera på att barnets röst blir hörd.
På andra punkter håller socialnämnden inte med Ivo. Exempelvis anser de att de arbetat efter etablerade principer och rekommendationer. De anser också att underlaget som hämtats in i ett första skede var tillräckligt för de insatser som efterfrågats. De menar också att det i efterhand kan framstå som att viktiga uppgifter utelämnats, men att det vid tiden för utredningen hämtats in alla uppgifter som ansågs vara relevanta.
Socialnämnden instämmer inte heller i Ivos uppfattning om att det i utredningen inte ges något svar på hur skyddet för barnet skulle tillgodoses. De framhåller att en skyddsbedömning har gjorts och att de insatser som beslutats om utifrån den rådande situationen vid tidpunkten ansågs tillgodose barnets behov av stöd. De anser också att en bedömning rörande huruvida det fanns en framtida risk för Tintin att utsättas för eller bevittna våld har gjorts. De poängterar dock att de inte använt exakt de orden i bedömningen.