Polisen, åklagarmyndigheten, kriminalvården och domstolarnas arbete hör ihop och påverkas i allra högsta grad av varandra.
Fyra lagmän, chefer för tingsrätterna, Lena Egelin, lagman Solna tingsrätt, Johan Kvart, lagman Göteborgs tingsrätt, Eva-Lena Norgren, lagman Södertörns tingsrätt och Eva Wendel Rosberg, lagman Malmö tingsrätt, har skrivit ett inlägg på DN Debatt där de fyra domstolscheferna belyser det akuta problemet.
"Den hittillsvarande målökningen och den ökade komplexiteten av brottmålen har inte lett till annat än mycket begränsade anslagsökningar för domstolarna. Det kan leda till att de stora satsningarna på främst polisen, men även på åklagarna, går till spillo på grund av resursbrist i domstolarna" skriver domstolscheferna vid fyra av de största tingsrätterna bland annat.
För att inte målen ska fastna måste satsningar på de olika områdena ske samtidigt. I allt väsentligt bär regering och riksdag ansvaret.
Sparkraven på domstolarna gör att till exempel Uppsala tingsrätt tvingas lägga mindre rättegångar på hyllan. I Uppsala ser tingsrättschefen att det finns stor risk för bristande förtroende för rättsystemet men också att den egna personalen blir utbränd.
Årets första sex månader har varit tuffa för Uppsala tingrätt med flera stora och tidskrävande mål.
Stockholm, Malmö och Göteborg har en ökad gängbrottslighet och gängskjutningar med många åtalade och allt vad det betyder att tampas med. Rättegångarna tar lång tid, oftast är tolkar inblandade vilket automatiskt förlänger förhandlingstiderna.
Det här är ett problem även för Luleå tingsrätt.
Mellan 2014 till 2018 har antalet inkomna mål ökat med 18,5 procent. Från 1 278 ärenden 2014 till 1 514 ärenden 2018 – och det gäller bara brottsmål.
Till hösten är domarbemanningen i Luleå tingsrätt sex rådmän och en lagman, en bemanning som behövs och som budgeten 2020 inte räcker till.
Erik Graeske, lagman vid Luleå tingsrätt är bekymrad.
Är mer pengar lösningen?– Så är det, det är tyvärr mer pengar det här handlar om. Politikerna måste ta sitt ansvar
Anser du att rättssäkerheten kan bli lidande?– Ja, i den meningen att icke prioriterade mål får längre handlingstid, det vill säga att medborgarna får vänta längre på att få sin sak prövad, vilket är påfrestande för alla.
Vad betyder den pressade ekonomin för domarna?– Pressen ökar ju på medarbetarna även på de lokala arbetsplatserna.
Är läget akut?– Det är både akut och allvarligt.