Elgigantenhärvan i rätten: "Jag erkände redan i polisbilen"

Han förskingrade varor till ett uppskattat värde på över en miljon kronor. När det var dags i rätten sa den 32-årige mannen: "Det skenade i väg."

Övervakningsfilmerna talar klarspråk. Här har den 32-årige mannen lämnat över varor till medkumpanen.

Övervakningsfilmerna talar klarspråk. Här har den 32-årige mannen lämnat över varor till medkumpanen.

Foto: Polisen

Luleå2018-05-15 18:54

Läs mer: Polisens bilder visar fräcka stölderna

Det var mellan december 2015 och fram till polisens tillslag den 26 april 2016 som den 32-årige mannen såg till att varor, framför allt mobiltelefoner, lämnades över till en medkumpan för försäljning. Förskingringen mörkade mannen genom att ändra serienummer på varorna i Elgigantens datasystem till "saknas".

Men säkerhetsavdelningen på företaget var snart den misstänkte på spåren. Spaningar inleddes, och i direkt anslutning till polisens tillslag lade han korten på bordet.

På tisdagen ställdes 32-åringen och den lika gamla medkumpanen inför rätta, misstänkta för bland annat grov förskingring och grovt häleri.

– Jag erkände redan i bilen på väg in till polisstationen, sa 32-åringen som under åtta år arbetade på teknikjätten.

En anställning som abrupt avslutades den där våren.

Anledningen till hela härvan var ett svårt spelmissbruk, hävdade 32-åringen.

Enligt assistentåklagare Erika Westerstrand plockades varor för drygt en miljon kronor olovligen ut. Framför allt handlade det om mobiltelefoner av de två största märkena. Totalt uppemot 150 stycken.

– Båda var ute efter pengar och de var lättast att sälja, sa 32-åringen.

Pengarna från bedrägeriet gick oavkortat till spel, hävdade han.

– Jag spelade väldigt mycket. En känsla jag har är att även lönen gick till spel.

Som värst var det enligt 32-åringen månaderna innan polisens tillslag.

Oriktiga värdebevis utfärdades också av 32-åringen till sin medkumpan vid två tillfällen till ett värde av drygt 34 000 kronor. Därav misstankar om trolöshet mot huvudman mot 32-åringen, och häleri och bedrägeri för medkumpanen.

Presentkorten användes sedan vid inköp av den 32-årige medkumpanen – som hade en helt annan syn på härvan.

Via sin försvarare, advokat Carolina Nilsson, medgav han inblandning i betydligt mindre omfattning är vad åklagaren påstod.

I sitt slutanförande slog åklagaren fast att straffvärdet var två års fängelse, men att förmildrande omständigheter kunde vägas in för 32-åringen. Som att han blivit av med sitt arbete. Och att han varit behjälplig under utredningen.

Advokat Jan Wennerbrandt, som försvarade 32-åringen, hävdade att straffvärdet var betydligt lägre och att det fanns utrymme för en icke frihetsberövande påföljd i frivårdens regi. På samma sätt såg Carolina Nilsson på det som presenterats. Advokatens förslag till påföljd var skyddstillsyn med behandling.

Dom meddelas om två veckor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om