Gymnasiet i Luleå har redan tre nationella idrottsutbildningar, fotboll, ishockey och basket. I basket finns också ett riksidrottsgymnasium med riksintag.
Nu ansöker man om att utöka med de individuella idrotterna kanot och konståkning och med kanotpolo. Går allt som kommunen vill så startar utbildningarna våren 2015.
Elitsatsning en förutsättning
Anledningen till att det blev just dessa idrotter är utbildningens och klubbarnas elitinriktning.
– Vi har valt idrotter där vi har framgångsrika idrottare, kanot, paddlare från Luleå kajakklubb är representerade i ungdomslandslaget, i kanotpolo är Luleå bäst i landet och konståkare i Luleå konståkningsklubb har nått stora framgångar, säger Susanna Morin, rektor för idrottsgymnasiet i Luleå kommun.
Den nationella idrottsutbildningen, NIU, ska var en elitmiljö och det är slutligen respektive specialförbund som avgör var i landet de vill att det ska finnas.
– Målet med NIU är att eleverna ska kunna kombinera elitidrott med att satsa på gymnasiestudier, säger Morin.
Idrottslärarna ansvarar för betygen
De inblandade klubbarna bistår med tränare i de grenspecifika delarna av utbildningen, teorin i utbildningen sker i skolan av idrottslärare. De har också ansvaret för betygsättning av eleverna i samabete med tränarna.
– Man skulle kunna jämföra det med det samarbete gymnasieskolan har med handledare på arbetsplatser där eleverna betygsätts, säger Morin.
Enligt Susanna Morin är en fördel med att utöka antalet idrotter är att man skulle fylla idrottsklasserna i vissa program och det skulle ge bättre ekonomi, enligt Morin.
Luleåklubbarna, Luleå kajakklubb, Luleå konståkningsklubb och Luleå kanotpoloförening Isbrytarna, kommer enligt Morin bara få en symbolisk summa från kommunen för att de ställer upp med tränare.
Enligt Riksidrottsförbundet är det huvudmannen, kommunen, som ska avlöna tränare minst en halvtid. Undantag görs dock med hänsyn till antalet elever.
Barn- och utbildningsnämnden sagt ja till att ansöka, nu ska också de inblandade specialförbunden ge sitt godkännande och sedan ska Skolverket säga ja. Det sistnämnda är enligt verket en formalitet.
Kan det bli fler nationella idrottsutbildningar i Luleå?
– Ja, det kan det bli. I Luleås programvision finns inskrivet att vi ska satsa på de här utbildningarna, säger Morin.