I måndags kväll samlades tio socialdemokratiska ledamöter och ersättare i barn- och utbildningsnämnden (bun) för att diskutera hur partiet ska förhålla sig till skolnedläggningarna.
– Niklas Nordström var med en stund också. En bra och spänstig diskussion, men vi är inte färdiga för beslut ännu, säger Emma Engelmark, bun-ordförande.
Vad återstår att enas om?
– Vi är inte färdiga med den interna diskussionen, jag vill inte gå in på detaljerna. Vi vill inte heller föregå diskussionen i nämndens arbetsutskott i morgon.
Sana Suljanovic (M), andra vice ordförande, vill i ett tilläggsförslag undanta en av de hotade grundskolorna och i stället avgiftsbelägga Kulturskolan, men Emma Engelmark ser inget sådant scenario.
– Nämnden får ta ställning till M:s tilläggsförslag. Vi får se hur propositionsordningen blir på mötet, men jag tycker inte att det är ett bra förslag att avgiftsbelägga Kulturskolan som är så otroligt viktig för alla elever. Vi ska vara stolta över och värna om Kulturskolan.
Läs mer: Karl Petersen: "Kohandla inte om Kulturskolan"
Inför arbetsutskottets möte har S-ledamöterna tagit del av alla synpunkter som har strömmat in från berörda medborgare.
– Många är förtvivlade och frustrerade. Det handlar om målkonflikten mellan landsbygd och skola, även andra praktiska frågor. Jag kan absolut förstå oron.
Samtidigt ifrågasätts varför allmänheten har till den 15 april på sig att lämna åsikter på sparförslagen – när arbetsutskottet sammanträder redan i morgon, den 10 april.
– Olyckligt. Jag vet inte varför det blev på det sättet. Det viktiga är ändå att känna att ens röst blir hörd, säger Emma Engelmark.
Arbetsgruppen Rädda Vitåskolan har också skickat in ett eget omfattande granskningsunderlag gällande förvaltningens förslag.
I det ifrågasätts bland mycket annat lösningarna med skoltransporter, elevprognoser och de besparingar som kommunen antas göra.
Men Emma Engelmark känner sig trygg med tjänstemännens kalkyler.
– Jag har fullt förtroende för förvaltningen. Det finns ingen anledning att överpröva underlagen, jag litar fullt ut på dem.
Hon är medveten om att kommunjuristen Mona Ejnestrand – i motsats till S och M – anser att skolbesluten i stället borde fattas i kommunfullmäktige.
Läs mer: Kommunjuristen: "Skolbesluten ska tas i fullmäktige"
– En tolkningsfråga, men jag vidhåller att detta är en nämndsfråga. Det står tydligt i fullmäktiges beslut 2016 gällande Framtidens skola, att det fortsatta ansvaret för skolstrukturen ligger hos bun.
Emma Engelmark anser således inte att nedläggningarna av byaskolorna är av "principiell betydelse", men hon utesluter inte att någon överklagar besluten.
– Vi kan inte styra över det. Det intressanta är att oppositionen inte ägnar sig åt sakfrågan. Vi har i uppdrag att effektuera den reviderade budgeten för 2019, få till en budget i balans. Beklagligt om inte de andra partierna vill göra det. Ju mer utdragen processen blir, desto jobbigare blir oron för dem som berörs.
Varför kan inte S i stället gå med på att besluten fattas i fullmäktige redan i juni?
– I så fall kan vi lika gärna ta bort nämnderna och bara ha en kommunstyrelse med arbetsutskott. Jag tycker inte att det ska vara så. I stället har ju nämnderna sina mandat att fullfölja tilläggsbudgeten, säger Emma Engelmark, S-ordförande i barn- och utbildningsnämnden.