En hall för alla Luleåbor

Nu är den invigd - Luleå nyaste sporthall. "Alla Luleåbor äger den här hallen", sade kommunalrådet Niklas Nordström i sitt invigningstal.

Vendela Sundbom, sju år, sprang Kronanjoggen och ärades med ett vackert diplom.

Vendela Sundbom, sju år, sprang Kronanjoggen och ärades med ett vackert diplom.

Foto: Pär Bäckström / Frilans

Luleå2018-08-18 15:40

Den före detta elitbaskettränaren Mattias Kenttä är enhetschef för Luleå 16 sporthallar och arenor. Han gick omkring och myste under hela invigningsceremonin.

Att hallen har tio basketkorgar säger han sig inte ha påverkat.

– Nää, men jag förstår misstanken, säger Mattias Kenttä.

Han är mäkta stolt över nybygget som han säger har flera fördelar.

– Hallen är till för alla idrotter. Här kan man spela handboll, basket, fotboll, innebandy, badminton, tennis - tja, allt. Dessutom är det så att caféet är till för olika förening. Att använda till exempel när man arrangerar tävlingar, säger Mattias Känttä.

Trots att Luleå har 16 sporthallar, den nya ligger på Kronanområdet. Sporthallen kommer att användas av skolan på dagarna och föreningar på kvällar och helger.

– Vi har ett stort tryck på halltider men jag måste ändå säga att det går bra och de allra flesta får sina träningstider och för att arrangera sina tävlingar.

Flera idrottsklubbar tog chansen att visa upp sig under invigningen, en av dem var Luleå allmänna konståkningsförening. Tre av föreningens konståkare, Tuva Sandelid 12 år, Patricia Eriksson, 17 och Emma Michelson, 16 år visade prov på sina kunskaper.

När det sedan var dags för invigningsceremonin var det Anja Johansson, stadsbyggnadsnämndens ordförande som inledde.

Hon sade att ny har stadsbyggnadsnämnden gjort sitt och sedan lämnade hon över mikrofonen till Inger B Larsson, fritidsnämndens ordförande och den förvaltningen som nu ska stöta sporthallen. Därefter var det kommunalrådet Niklas Nordströms tur.

– Alla Luleåbor äger den här hallen. Hoppas ni har väl hand om den, sade han inledningsvis.

Luleå växer och enligt kommunalrådet är det inte bara arbeten och bostäder som räknas.

– Mycket handlar också om tiden utanför arbetet, säger han och anspelar på den nya sporthallens användningsområde.

Niklas Jordström har under flera år bott i Nacka utanför Stockholm och han gjorde därmed en jämförelse.

– Där gick föreningar ut och samlat ihop pengar. Därefter gick de till kommunen och önskade få mark för att sätta upp en ny sporthall. Det fanns ingen mark att ge bort vilket gjorde att föreningar fick lägga ner sina verksamheter. Vi har det bra här i Luleå, sade han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om