En kärnkraftsreaktor där allt går upp i rök

Kolossala energimängder går förlorade från SSAB:s anläggningar i Luleå. Förlusterna motsvarar vad en kärnkraftsreaktor producerar. Spillet kan dessutom komma att bli än större inför den produktionsökning som står för dörren.

Foto:

LULEÅ2010-01-14 06:00
- Därför är vårt krav att företaget nu på allvar undersöker möjligheterna att ta tillvara överskottsenergi från sin verksamhet, säger David Berggård på länsstyrelsens miljöenhet.
Frågan om de jättelika energiförlusterna vid SSAB har blivit högaktuell i och med företagets ansökan om att få öka produktionen från 2,3 miljoner ton råstål per år till 3,2 miljoner ton.
Om ingenting görs kommer det att leda till ännu större energiförluster och dessutom till ökade utsläpp av koldioxid.
- Med tanke på det stora miljömötet som har varit i Köpenhamn och den klimatdiskussion som pågår så är det givetvis inte bra om utsläppen av koldioxid från SSAB ökar, säger David Berggård.
160 000 varma villor
Och det är definitivt inte frågan om några fjuttiga energimängder som går förlorade. Vid nuvarande produktion så uppgår förlusterna till 4,4 terawattimmar (TWh). Det skulle räcka till att värma upp mer än 160 000 villor. Det motsvarar tio procent av hela Sveriges fjärrvärmeproduktion. Det kan också jämföras med vad en utbyggnad av Kalixälven skulle producera.
- Det är frågan om hiskeliga energimängder och givetvis ett enormt slöseri, säger David Berggård.
Nils Edberg, ansvarig för energifrågor på SSAB, är väl medveten om problemet.
- Vi ska göra vad vi kan för att ta hand om så mycket som möjligt av överskottet.
Störst på koldioxid
Dessutom kommer ett tillvaratagande av energiöverrskottet att leda till en bättre miljö genom minskade utsläpp av växthusgasen koldioxid, påpekar Berggård.
- Räknat per producerad ton så sköter sig SSAB mycket bra men samtidigt är Luleå den största utsläppskällan i landet av koldioxid. Alla sätt att minska på utsläppen är därför välkomna.
Energispillet finns vid de allra flesta av SSAB:s tillverkningsenheter men är i första hand koncentrerad till koksverket. David Berggård är fullt medveten om de svårigheter som finns att ta till vara överskottsenergin.
- Det gäller ju att få avsättning för överskottet i form av elenergi eller fjärrvärme men vi menar att företaget, inför en stundande produktionsökningen, nu måste ta den här frågan på största allvar och utreda alla tänkbara möjligheter
Värma Ormberget
Och sådana finns. Det har Fred Nordström på Norrbottens energikontor pekat på och detta i samband med att bostäder skulle börja byggas på Kronan.
- Vi visade att det skulle bli lönsamt att värma upp Ormberget med överskottsvärme och omvandla det till bergvärme. Tyvärr föll inte det förslaget i god jord.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om