En pensionsb mb hotar

Norrbottens ungdomar räcker inte till för att fylla luckorna efter alla som går i pension. Invandrarna är lösningen.- 2011 inträffar piken. Då har Norrbotten den största pensionsavgången, säger Inger Oja, sakområdesspecialist hos Arbetsförmedlingen.

En äldre kvinna går stavgång Foto: Janerik HenrikssonFOTO: JANERIK HENRIKSSON / SCANPIX

En äldre kvinna går stavgång Foto: Janerik HenrikssonFOTO: JANERIK HENRIKSSON / SCANPIX

Foto: JANERIK HENRIKSSON / SCANPIX

LULEÅ2010-11-25 06:00
Den 1 december tar Arbetsförmedlingen över ansvaret från kommunerna för att slussa flyktingar med uppehållstillstånd in i det svenska samhället och arbetslivet. Det som nu tar i genomsnitt sju år ska i fortsättningen bara ta två år.
Det är just inslussningen av nya medborgare som ska lösa den arbetskraftsbrist som snart är akut, också i Norrbotten. Ungdomarna räcker inte till för att ersätta alla som går i pension.
- I Pajala räcker ungdomarna inte ens till att täcka pensionsavgångarna i offentlig sektor. Sedan behövs det ersättare i den privata sektorn och nya arbetskraft till de nya gruvorna, säger Kristina Palo, områdesansvarig för Arbetsförmedlingen i Kiruna, Gällivare, Jokkmokk och Pajala.
Bostadsbrist
Hoppet till invandrarna som kommer hit som flyktingar.
- Problemet är bristen på bostäder för arbetskraften som behövs. Det är brist på bostäder också här i Norrbotten i orter som Kiruna och Gällivare, säger Kristina Palo.
I Kiruna och Boden har reformen för att påskynda invandrares etablering redan tillämpats på försök.
- De som deltagit i försöksverksamheten är jättenöjda. De känner sig bli sedda och bekräftade och vill ut i arbetslivet, säger Kristina Palo.
Lotsar
En viktig del i etableringsarbetet är de lotsar som ska ta sig an de nya svenskarna. De är en variant av det som kallas coachar för vanliga arbetslösa.
- Lotsen ska kunna så mycket mera än en coach som ska hjälpa den arbetslöse till ett nytt jobb. För lotsen handlar det också om att hjälpa invandraren att komma in i samhället, om allt från sjukvård till att ordna dagisplats, säger Kristina Palo.
- Det finns inga formella kompetenskrav på lotsarna, men de måste vara välorienterade i samhället och ha erfarenhet av arbetsuppgifterna som ingår, säger Inger Oja.
FAKTA

µ Etableringsreformen kallas den stora förändringen inom integrationspolitiken som gäller från 1 december.
µ Arbetsförmedlingen får det samordnade ansvaret för etableringsinsatserna och ska så snabbt som möjligt rusta invandraren för arbetsmarknaden.
µ Reformen berör de som huvudsakligen är födda utanför Norden, EU och EES som invandrat till Sverige och under de första 36 månaderna efter uppehållstillstånd.
µ Individen får själv välja en etableringslots som stödjer den nyanlände under upp till 24 månader. I dag finns sådana lotsar i Luleå, Älvsbyn, Piteå, Kiruna och Boden.
µ Arbetsförmedlingen tar även över ansvaret för att anvisa vissa nyanlända bosättning i en kommun.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om