På bussen satt nämligen kommunala politiker och tjänstemän blandat med representanter från funktionshinder-rörelsen.
– Ett bra initiativ. Man får ett mycket bredare perspektiv när både politiker och tjänstemän är med, säger rullstolsburna Ingela Lundbäck, som tillsammans med Alexandra Kumppani representerade DHR-förbundet (delaktighet, handlingskraft, rörelsefrihet).
Luleå lokaltrafik berättade om sitt arbete, som bland annat innefattar trafikinformationssystem, att i stort sett alla bussar har lågt golv och låg entré och är utrustade med ramper, samt har rullstolsplatser med bälte.
Man besökte naturreservatet vid Gammelstadsviken där Luleå kommun har ett pågående projekt för att göra området tillgängligare. En gång står klar, och närmast ska fågeltorn, toaletter och fikaplatser förbättras och anpassas.
– Det var bra bredd på gången. Man kan mötas och det finns även speciella mötesplatser, säger Alexandra Kumppani.
Bussen stannade även vid Scandic hotell, som vidtagit ett flertal åtgärder för att förbättra för funktionshindrade.
– Det handlar om viktiga och självklara saker, som att alla ska kunna transportera sig, alla ska kunna komma ut i naturen och alla ska kunna bo och äta var man vill, säger Ullacarin Palm, vid samhällsutvecklingskontoret.
Luleå kommun har vidare ett projekt på gång i skärgården, för att göra hamnar och vissa öar tillgängligare. Även för isbanan mellan hamnarna finns planer på förbättringar.
– Det är första gången vi gör den här resan på det här sättet, att man inspirerar varandra och utbyter erfarenheter. Det känns riktigt bra och jag är säker på att det ger ringar på vattnet så att Luleå kan bli ännu bättre framöver, säger Lenitha Ericson, ordförande i stadsbyggnadsnämnden, och även medlem av kommunens tillgänglighetsråd.