– Det är en enorm press på Vänstern. Om Socialdemokraterna tappar makten är det en historisk händelse av stora mått. Och Vänstern måste sätta ned foten någonstans samtidigt som man givetvis är splittrad, säger Simon Matti.
Det avtalsförslag som Vänstern fått av Sjukvårdspartiet och den borgerliga alliansen är ute i de lokala avdelningarna i helgen. Ett stort rådslag är planerat till söndag och på måndag ska Vänsterns distriktsstyrelse fatta ett beslut.
– Många upplever att man under lång tid inte blivit lyssnade på i styret med Socialdemokraterna. Och de som varit med och förhandlat fram ett avtal är nöjda med vad man blivit lovade. Samtidigt riskerar Vänstern en svekdebatt när man får Mattias Karlsson i stället för vänsterpolitik. Det är ett mycket utsatt läge, säger Simon Matti.
Han tror att Vänsterns medlemmar i Malmfälten och östra Norrbotten är mer besvikna på Socialdemokraterna än de vid kusten.
– Det är rimligt att tro att det finns ett tydligt stöd för att bryta med Socialdemokraterna i de delarna.
Situationen spetsades till ytterligare när Miljöpartiet redan på fredagen lämnade besked att man håller Socialdemokraternas hand fyra år till.
– Alldeles klart är det en del i spelet och jag kan tänka mig att Socialdemokraterna drivit på där för att få en spricka i en tänkt regnbågsallians. Pressen ökar ytterligare på Vänstern när man blir ensamma. Många är oroliga. Vissa ledamöter kanske får kalla fötter. De som alltid tyckt att det var en dålig idé att lämna Socialdemokraterna får vatten på sin kvarn. De som vacklat kan falla över på den trygga sidan, tillbaka till S.
Att det pågår ett maktspel bakom kulisserna är ingen hemlighet.
– Självklart drar Socialdemokraterna i alla trådar de har. Det rings, mejlas, diskuteras. Man ska inte glömma att landstingspolitiken reflekteras till stor del i kommunpolitiken. Därför är det många som är intresserade.
Simon Matti utesluter inte att resultatet blir att Vänstern återupptar förhandlingar med Socialdemokraterna.
– Nej, Vänsterns förhandlingsposition är en helt annan nu. Kan man sälja in beslutet på ett bra sätt ser jag inget problem. Det är trots allt politiken man gått till val på. Det viktigaste är inte makten utan att man kan få igenom sina frågor.
Vänsterns förhandlare Nina Berggård har uttalat att alternativet om man säger nej till alliansen är att sätta sig i opposition, eftersom man redan sagt nej till S. Kommentar?
– Det är helt klart att centrala personer i Vänstern vill ha en förändring. Det blir garanterat hårda diskussioner i helgen. Det viktigaste för Vänstern, oavsett vad man väljer, är att kunna visa för sina väljare att det blev bättre.
Om Vänsterpartiet sätter sig i opposition blir det ett mycket raffinerat scenario där Sjukvårdspartiet och den borgerliga alliansen har 32 mandat, Socialdemokraterna och Miljöpartiet 30, Vänstern 6 och Sverigedemokraterna 3.
Ett mardrömsscenario kan tyckas, men Simon Matti håller inte alls med.
– Vänsterpartiet får en tydlig vågmästarroll. Det blir en ganska besvärlig situation men samtidigt finns det positiva sidor. Det är inte omöjligt att styra med hoppande majoritet, det finns det exempel på inom kommun-, landstings- och rikspolitiken. Nackdelen är att politiken inte blir lika effektiv som när man har en stark majoritet och kan ta snabba beslut. Men det som verkligen tilltalar mig är att de enskilda ledamöterna blir viktiga och inte bara röstboskap. Det blir folkets vilja genom landstingsfullmäktige som bestämmer. Frågorna kan inte avgöras i något styrelserum eller på Kent Ögrens kontor.
Så vilken väg tar Vänsterpartiet i helgen?
– Det är svårt att spekulera i. Det blir spännande att följa i alla fall.
Gissa.
– Då säger jag att det trots allt lutar åt att man lämnar Socialdemokraterna och tar steget till den andra sidan, där man upplever sig ha blivit bra bemött. Det verkar som att det finns en tydlig ambition att göra det. Det ska nog till väldigt stora och konkreta löften från S för att ändra på den inställningen, säger Simon Matti.