Så skör är nämligen den majoritet som Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet bildar. S har 27 mandat, V har 6 och MP 3. Totalt 36 mandat – ett mandats övervikt.
– Väljarna har skickat en tydlig signal och det ställer högre krav på oss. Vi måste bli mer duktiga på att föra en dialog med medborgarna, säger landstingsrådet Kent Ögren.
Som dock inte utesluter samarbete med allianspartierna.
– Det kan bli viktigt att hitta samarbete över gränserna. Vad jag såg av det samverkansdokument som presenterades med Vänsterpartiet så lär det inte bli så svårt. Det finns en stor samsyn i många frågor, säger Kent Ögren.
Landstingsfrågorna är ofta lokalt kopplade, där ledamöternas lojalitet prövas hårt. De känner ett ansvar för att ta kamp för sin ort.
Stridsfrågorna har varit många sedan början av 1990-talet: byggandet av Sunderby sjukhus, BB-stängningar, indragna OBS-platser och kirurgiverksamhet som stängts (se faktaruta).
– Jag tror inte att någon som kandiderat till landstinget tänker bli politisk vilde. Ambitionen är att vi ska hålla ihop och se till att driva en politik som blir hållbar för hela Norrbotten, säger blivande landstingsrådet Maria Stenberg i samband med att S på tisdagen kallade till pressträff med samtliga ledamöter.
Den nya S-gruppen består av 16 nya politiker jämfört med förra mandatperioden.
– Vi har aldrig haft fler nya politiker än den här perioden. Vi har en bra mix av kvinnor och män och av erfarna och unga, hungriga på väg framåt, säger Kent Ögren.
Utmaningar lär dock inte saknas.
Personalbemanningen är en stor fråga, som landar på Maria Stenbergs bord.
– Vi vet att det är jättemånga undersköterskor som går i pension de närmaste åren. Vi måste bli en attraktiv arbetsgivare samtidigt som vi vill minska på hyrläkarna. Det är ett jättestort arbete, säger hon.
Samtidigt ska landstinget genomföra ett stålbad där 250 miljoner ska sparas. En av verksamheterna som blöder är hälsocentralerna. Där pågår en utredning.
– När det gäller vårdcentralerna så funderar vi förutom ekonomin även kring befolkningens storlek. Det finns en tröskel där en vårdcentral blir så liten att patientsäkerheten är i fara, säger Ögren.
Samtidigt ska mammografin tillbaka till Arjeplog, Övertorneå och Överkalix. Det ingår, som NSD berättat tidigare, i priset för att få med Vänsterpartiet i båten.
Det nya landstingsfullmäktige sammanträder för första gången på onsdag.