Ett fall - och deras liv förändrades drastiskt

Fler kvinnor än män ramlar och slår sig så illa att de måste uppsöka sjukhus, visar en ny rapport.För Siv Stenlund, 72, förändrade en osandad isfläck hennes liv på två sekunder.Hon halkade till och bröt lårbenshalsen.

Siv Stenlund, en av många kvinnor i Norrbotten som varit med om en fallolycka. En osandad portingång har förändrat hennes liv.

Siv Stenlund, en av många kvinnor i Norrbotten som varit med om en fallolycka. En osandad portingång har förändrat hennes liv.

Foto: Pär Bäckström

LULEÅ2008-11-13 06:00
Precis innanför porten till Siv Stenlunds hyreshus på Skurholmen i Luleå står den metallicröda rullatorn parkerad. Numera måste hon använda den när hon ska gå till affären eller ta bussen in till stan.
Siv Stenlund har alltid gillat att vara i farten. Men en novemberdag för ganska precis ett år sedan förändrades hennes liv på grund av att fastighetsägaren inte sandat utanför portingången.
Hon var på väg ut då hon halkade till.
- Jag hann ta två steg så låg jag, säger hon.
Ständig värk
Sedan dess är rullatorn och den ständiga värken en del av hennes liv. Hon är inte återställd och väntar på en andra operation.
- Mitt liv har förändrats mycket. Jag är mer isolerad än tidigare. Det är jobbigt att gå och ha värk, säger hon.
Fallolyckor drabbar oftare kvinnor än män, enligt rapporten "Öppna jämförelser 2008 - Vård och omsorg om äldre" som Sveriges kommuner och landsting, SKL, gjort.
SKL har kartlagt antalet fallolyckor med sjukhusvård som följd, mellan 2005 och 2007, i samtliga Sveriges 290 kommuner. I genomsnitt lades 57 personer per 1 000 invånare, 80 år och äldre, in på sjukhus på grund av fallskada.
Genomsnittet för kvinnor var 65 fallolyckor och 43 för män per 1 000 invånare.
Det är också vanligare med fallolyckor i norra Sverige och Stockholm än i övriga delar av landet. Sämst till i hela landet ligger Övertorneå kommun som har 85 fallolyckor på tre år och kommer därmed sist i rankningen.
Fallolyckor innebär ett stort lidande för de äldre och stora kostnader för samhället, menar SKL. Räddningsverket har räknat ut att fallolyckorna kostar samhället fem miljarder per år.
Bröt fotleden
Birgitta Westerlund, 69 år från Luleå, bröt fotleden en kall lördagskväll i januari 2007. Hon var på en bridgefest i kvarterslokalen med goda vänner och halkade när hon skulle bära ut soporna.
- Det sade bara pang så låg jag där utanför sopboden och tog mig inte upp, säger Birgitta Westerlund.
Hon opererades och fick bära gips i sex veckor. Under de veckorna fick hon hemhjälp 15 minuter varje dag.
- De hjälpte mig med att bland annat att bädda sängen, duscha och bära ut soporna. Och tack vare goda vänner och grannar så har jag klarat mig bra, säger hon.
Inte helt återställd
Fortfarande är inte foten helt återställd. Hon använder stödstrumpa och får värk när hon belastar den för hårt.
- Det är nog åldern som påverkar också, säger hon.
Att det är vanligare att kvinnor råkar ut för fallskador förvånar henne inte.
- Det är nog naturligt, kvinnor städar och pysslar hela tiden. Men jag är försiktig med att klättra numera, jag lejer folk istället. Det är inga problem. Det mesta går att fixa, säger hon.
Nedanstående tabell visar antalet fallskador per 1 000 invånare över 80 år mellan åren 2005 till 2007 som leder till inläggning på sjukhus. Genonsnittet för landet är 57 fallskador per 1 000 invånare. Uppgifterna baseras på Socialstyrelsens patientregister.

Antal fallskador:
Arjeplog: 57
Arvidsjaur: 58
Boden: 56
Gällivare: 54
Haparanda: 56
Jokkmokk: 58
Kalix: 65
Kiruna: 64
Luleå: 58
Pajala: 63
Piteå: 63
Överkalix: 59
Övertorneå: 85

Källa: Sveriges kommuner och landsting
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om