Ett lysande projekt i gymnasiebyn

Inspirationen kom från Clarion hotell. Nu lyser elevernas projekt upp Luleås gymnasieby.

SÅ FUNKAR DET. Stefan Bokvist har ritat upp teknikkedjan på en tavla.

SÅ FUNKAR DET. Stefan Bokvist har ritat upp teknikkedjan på en tavla.

Foto: Jonny Vikström

LULEÅ2015-10-21 12:57

– Det blev riktigt bra. Över förväntan faktiskt och speciellt när det är riktigt mörkt så ser det häftigt ut, säger Pontus Carbin, en av årskurs 3-eleverna vid el och energiprogrammet.

Belysningen i Hackspettens matsal är färggrann och kan lätt ändras. Den styrs med hjälp av internet och en app som elever och personal har i sina mobiltelefoner.

– Med appen väljer man vilka färger man vill ha på de olika lamporna. Sedan går signalerna med wifi till en router och fångas upp med hjälp av en mottagare som finns vid varje lampa. Egentligen är det ganska enkelt, säger Mattias Persson, en annan av eleverna.

Även personalen i matsalen är med på noterna.

– Vi har försökt lära dem och jag har sett att lampornas färg har ändrats några gånger sedan vi installerade det så...jag tror de kan det, säger Mattias Persson med ett leende.

Projektet, som tillhör kursen belysningsteknik (100 poäng), inleddes i våras. Det var läraren Stefan Bokvist som fick inspiration av belysningen på Clarion hotell.

– Det kostade lite pengar, men vi frågade rektor och hon gav grönt ljus för att köpa in utrustningen, säger Stefan Bokvist.

– Det är ju jättekul och som rektor blir man både glad och stolt när elevernas projekt leder till något sådant här, säger Ida Nordlund, rektor för el- och energiprogrammet.

I projektet har man använt sig av den moderna tekniken med LED-lampor.

– Det kändes som en självklarhet. Det finns ju väldigt många fördelar. Det är energisnålt och miljövänligt och lamporna avger väldigt lite värme. De är billiga att installera och brinntiden är mycket längre än vanliga lampor. Sedan ger de ett bra ljus, säger Stefan Bokvist.

Som tror att belysningstekniken snart är i var mans hem.

– Det är ju väldigt spännande hur man kan forma ett rum med belysning. Och ändra karaktär på ett rum genom att byta färger. I framtiden tror jag i stort sett alla husägare kommer använda sig av den här tekniken för att ljussätta sina villor och utomhusmiljöer. Styrningen är ju enkel att få till också. Exempelvis att lamporna tänds när bilen rullar in på gården.

Eleverna är nöjda och nu när mörkret lägger sig tidigare syns deras projekt extra väl.

– Det var kul och intressant. Det är lite design över det också. Man får vara kreativ. Plus att man lär sig hur saker och ting fungerar, säger Maya Jakobsson, elev.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om