Ex-direktören sågade landstingets finansplan

Förra landstingsdirektören Anna-Stina Nordmark-Nilsson gjorde entré på den politiska scenen med att brutalt såga majoritetens finansplan.

RIVSTART. Anna-Stina Nordmark-Nilsson sågade den styrande majoritetens finansplan vid sitt första landstingsfullmäktige som gruppledare för Centern. Hon var landstingsdirektör i början av 2000-talet och genomförde ett tufft sparpaket som bland annat innebar att BB lades ned på tre av länets sjukhus.

RIVSTART. Anna-Stina Nordmark-Nilsson sågade den styrande majoritetens finansplan vid sitt första landstingsfullmäktige som gruppledare för Centern. Hon var landstingsdirektör i början av 2000-talet och genomförde ett tufft sparpaket som bland annat innebar att BB lades ned på tre av länets sjukhus.

Foto:

LULEÅ2014-11-19 16:00

– När jag såg det här tänkte jag först att jag måste läst fel. Det måste regna manna från himlen om det här ska reda ut sig, säger Anna-Stina Nordmark-Nilsson, som gjorde sitt första landstingsfullmäktige som gruppledare för Centern.

Finansplanen för 2015–2017 visar att divisionerna får ett underskott på 262 miljoner kronor 2014.

Samtidigt lägger landstinget ett resultatkrav för 2015 som innebär att divisionerna ska spara, alternativt öka intäkterna, med 130 miljoner kronor för att nå ett nollresultat 2016.

– Det går inte att plocka de här pengarna på kostnadssidan. Det är inte realistiskt. Det här arbetet skulle börjat för flera år sedan i såna fall. Men tittar man på divisionernas resultat ser man i stället att de haft underskott sedan 2010 utan att man klarat av att ta tag i problemen, säger Anna-Stina Nordmark-Nilsson.

Som själv var med om ett stålbad i samma storleksordning som landstingsdirektör 2000–2003.

– Det var blod, svett och tårar. BB-avdelningarna i Kalix, Piteå och Kiruna lades ned. Även viss akutvård. Vi profilerade sjukhusen för att hitta synergieffekter. Det finns fortfarande en bitterhet över det vi gjorde då men vi fick en budget i balans.

Alltså är det nedskärningar i den omfattningen som krävs nu också?

– Jag vill inte säga att man ska lägga ned ett sjukhus eller något sådant. Det behövs en ordentlig genomlysning av verksamheten.

Vad hade du gjort om du var landstingsdirektör och skulle följa den här finansplanen?

– Jag hade begärt utökat stöd.

Landstingsrådet Kent Ögren (S) slog tillbaka med full kraft mot Nordmark-Nilsson, och därmed även mot det socialdemokratiska styret under Toivo Hofslagare.

– Jag kom in precis i den växlingen och vet hur det såg ut. Man ska inte prata om sånt här egentligen men det man gjort var att man hade flyttat en del av problemen från resultaträkningen till balansräkningen. Saker som borde gjorts då har vi fått göra nu istället. Dessutom hade man fryst alla investeringar och stoppat all utbildning av personalen. Det är vad vi fick i knät, säger Ögren.

Finansplanen kritiserades av oppositionen av fler skäl. Bland annat eftersom landstingets övriga verksamhet klarar sig bättre än sjukvården i sparkraven.

Folkpartiets Jens Sundström lade ett tilläggsförslag om en skattehöjning på 25 öre för att finansiera en satsning på 100 miljoner till högre löner, vilket skulle säkra personalrekrytering och vårdkvalité i framtiden. Något som stötte på motstånd på de flesta håll.

Finansplanen röstades igenom av Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om