Experten slår hål på myt: "Brottsligheten minskar"

Brottslighet och invandring. Det var ämnet när Henrik Tham, professor i kriminologi, på onsdagen föreläste i Luleå. "Men man kan fråga sig varför vissa saker blir ett "samhällsproblem" och andra inte – som att nio av tio brott begås av män", säger han.

Luleå2017-11-15 21:50

Han tycker att bilden om ett osäkert Sverige som en del politiker har målat upp är felaktig.

– Vi har fått gängrelaterade skjutningar. Och det ska inte bagatelliseras även om det bara rör sig om ett fåtal personer. Men totalt sett minskar brottsligheten, säger Henrik Tham.

Faktum är att antalet personer som sitter i fängelse har minskat de senaste åren.

– Det ökade fram till och med 2008. Men det berodde på att straffen blev hårdare. Det är generationerna som föddes under och efter andra världskriget som har begått flest brott, och de börjar ju försvinna. Dagens ungdomar är betydligt mer skötsamma av sig, säger han.

Själv tror inte han inte att hårdare fängelsestraff är lösningen på de problem som finns i Sverige.

– Absolut inte. Det går inte att hitta några positiva effekter om man ser på saken i ett historiskt perspektiv eller jämför med andra länder. Det finns andra sätt att förändra beteenden på.

Han tillägger sedan:

– Men det är intressant att se hur debatten har förändrats sedan 70-talet då partierna nästan tävlade om att sänka straffen.

En del tycker att straffen i Sverige är för milda. Och bara för några dagar sedan meddelade Moderaterna att de vill skärpa straffen för våldtäkt och kartlägga förövarnas etniska ursprung. Hur ser du på det?

– Det är bara ett politiskt utspel, säger han och fortsätter:

– Vi har inte gått ned på partipolitisk nivå och det är möjligt att vissa partiers väljare tycker annorlunda. Men generellt sett vill folk inte ha hårdare straff. Vi har gjort undersökningar som visat att man vill ha straff i nivå med de våra domstolar utdelar. Eller till och med lägre. Så politikerna har fel när de säger att det är vad folket vill.

Han berättar att Sverige har flest anmälda våldtäkter i hela Europa och att forskning visar att risken för att personer födda utomlands våldtar är större än jämfört med personer som har två svenska föräldrar.

– Men anmälningsbenägenheten är större ju större det sociala avståndet är. Och mörkertalet verkar vara enormt. Så vi vet faktiskt inte säkert.

Sedan tillägger han:

– Men Me too-kampanjen har ryckt undan mattan på de som påstår att våldtäkter nästan uteslutande begås av invandrare.

Men invandrarna är överrepresenterade i de svenska fängelserna.

– Det har förts statistik ända sedan 60-talet. Och enligt den är det dubbelt så stor risk att invandrare begår brott. Risken är större för deras barn också, men den är halverad. Vilket tyder på att integrationen fungerar, säger han.

Den brottslighet som ökar mest i Sverige är internetbedrägerierna.

– Och frågan är hur man kommer åt den. De flesta av de som sysslar med sådant håller ju till i andra länder. I det fallet hade en upplysningskampanj kanske fungerat bäst, säger Henrik Tham.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om