Riksbankens styrränta, den ränta som styr till vilka räntor bankerna in- och utlåningsräntor i Riksbanken vilket i sin tur påverkar bankernas räntor på lån och sparkonton, ligger sedan den 7 februari på fyra procent. Flera storbanker tror att styrräntan kommer att sänkas under året.
Handelsbankens prognos är att ränta till slutet av året har gått ned med 0,75 procent och att styrräntan i slutet av 2024 kommer ligga på 3,25 procent.
– Vi tror att den första räntesänkningen kommer att komma i juni och då med 0,25 procentenheter, säger Jonathan Kylmänen, kontorschef på Handelsbanken i Luleå.
– Den rörliga räntan brukar följa med styrräntan i hygglig mån. De rörliga lånen ligger per dags dato något högre än en bunden ränta på exempelvis tre år och det är för att man på den finansiella marknaden tror att ränta om tre år kommer att vara lägre än den är idag.
Hur ska man tänka kring ränta i det läget som är, vad är smartast att göra?
– Det är väldigt individuellt beroende på de förutsättningar man har i hushållet. Har man stort utrymme i ekonomin kan man på ett annat sätt möta förändrade räntekostnader.
– Historiskt sett har den rörliga räntan alltid varit billigast över tid. Men när vi har ett läge som vi har haft nu de senaste två åren där styrräntan har gått från noll till fyra, hade det med facit i hand varit billigare att binda. Har man tajtare privatekonomi och vill veta vad man har för fasta kostnader varje månad är det väldigt klokt att binda en del av lånet – så att man vet vad man har för löpande utgifter helt enkelt.
De flesta banker erbjuder någon form av ränterabatt och den kan göra stor skillnad i människors privatekonomi. Hur stor rabatt man kan få beror på en rad olika faktorer.
– Man kan inte ha några förutbestämda krav utan det har att göra med vad man har för belåningsgrad, säkerhet för lånet, kreditvolymen och eventuellt vad man har för övriga engagemang med banken. Det är indivuduellt.
Vilket samband finns det mellan bostadspriser och ränteläget?
– I ett ränteläge som är högre påverkar det i hög mån finansieringskostnaden att äga sitt boende.
– I ett högre ränteläge blir oftast boendekostnaden dyrare och då tenderar priserna att sjunka i och med att man får det tuffare i plånboken helt enkelt, säger Jonathan Kylmänen.