– Tyngdpunkten i bildmaterialet ligger på 1950- och 1960-talet. Det är bra eftersom jag upplever att det är många som är intresserade av just de årtiondena. Bilderna är koncentrerade till staden och centrum, och därför är vi lite extra intresserade av att få in bilder från landsbygden. Men vi vill ha in alla möjliga bilder, säger Thomas E:son Åkerlund, kommunarkivarie.
Kommunen lånar helt enkelt bilden och scannar in den.
– Det huvudsakliga syftet är förstås att bevara bilden historiskt. Vill man inte att den ska finnas sökbar under sin livstid så är det inga problem. Vi vill också att folk ska höra av sig till oss om de kan bidra till ytterligare information om bilder.
Luleå kommuns stadsarkiv består av en dryg miljon bilder, många dock porträtt. Grunden har lagts av legenden Helmer Widlund, kronoassistenten som inledde bildsamlandet 1939 och som fortsatte arbetet långt efter sin pensionering.
– Helmer var mest intresserad av hus och hur staden utvecklades. Därför är det grundstommen i materialet. Han gav sig ofta ut på söndagar och fotograferade då det inte var några människor i vägen, men vi vill helst ha bilder med människor, det blir ett helt annat liv i bilden då, säger Thomas E:son Åkerlund.
Det digitala kulturarvet blev sökbart från lunchtid på onsdagen. Bilderna är taggade på flera olika sätt. Exempelvis kan man söka på årtal, fotograf, kvarter, gator, ämnesområden (exempelvis sport) eller verksamheter (exempelvis café eller biograf).
– Jag föredrar den avancerade sökningen. Den fungerar mycket bra.
Läs mer: Luleå på 1950-talet – nu i färg!
Arbetet med det digitala bildarkivet har pågått i ett projekt ett år ungefär. Bland annat finns unika färgbilder från 1950-talets Luleå. Tidigare har bilder i arkiven från tiden före 1960-talet varit svartvita. Anledningen är att diabilderna varit svåra att bevara eftersom de måste frysas. Men den digitala tekniken har gjort att diabilderna nu scannats in och bevaras digitalt.
– Det är kul att kunna lägga ut det här och den stora vinsten är ju att man når alla, även Luleåbor i förskingringen, säger Thomas E:son Åkerlund.
Ännu återstår många bilder från arkivet att scanna in. Bilderna är fria att laddas ned för privat syfte. Vill man använda dem kommersiellt måste man kontakta kommunen.
– Vi hoppas förstås att intresset för lokalhistoria ska öka, säger Ulrica Öhman, projektledare.
På den här adressen kan ni hitta bildarkivet: www.lulea.se/stadsarkivet.