Få våldtäktsanmälningar klaras upp: "Blir en ord mot ord-situation"

Endast elva procent av alla anmälda våldtäkter i Norrbotten klaras upp. "Det är en typ av brott som är svårbevisade", säger Anna Bergström, vice chefsåklagare.

Ett stort antal anmälningar om misstänkta våldtäkter leder aldrig till något rättsligt efterspel. Det visar en kartläggning som Uppdrag granskning i har gjort.

Ett stort antal anmälningar om misstänkta våldtäkter leder aldrig till något rättsligt efterspel. Det visar en kartläggning som Uppdrag granskning i har gjort.

Foto: Göran Ström

Luleå2019-03-12 21:19

Det är i Sveriges televisions samhällsmagasin, Uppdrag granskning, som kartläggningen från åren 2014 till augusti 2018 presenteras. Det rör sig om tusentals våldtäktsanmälningar som hamnar på landets åklagarkammare, men som inte leder till något rättsligt efterspel.

Under de år som ingår i Uppdrag gransknings kartläggning har 511 våldtäktsanmälningar gjorts i Norrbotten. Av dem har 56 redovisats.

– Det är åklagarna som har beslutat att de här ärendena ska redovisas. Sedan, det är ju inte helt givet att man i alla dessa fall har väckt åtal, säger Anna Bergström till Norrbottens Media.

När en anmälan om en misstänkt våldtäkt inkommer till polisen kopplas en åklagare in som förundersökningsledare om det finns en skäligen misstänkt person. I många fall rör det sig om komplicerade och mycket svårbevisade brott.

Det förklarar Anna Bergström.

– I många fall finns det bara två personer på platsen och det är ofta inte fråga om särskilt mycket våld. Det finns ingen teknisk bevisning, om man säger så. Det är två vuxna människor som har haft sex på något sätt och den ena säger att det har gått till på ett sätt, och den andra säger att det har gått till på ett annat sätt. Då är det svårt att bevisa, säger åklagaren och fortsätter:

– Och det spelar ingen roll om man har spermier eller så. Det är ju inte olagligt att ha sex. Det vanliga är ju att båda är överens om att de har haft sex – men inte hur det har gått till.

Och då står ord mot ord?

– Ja, så är det ju. För det mesta är det så. Sedan är det ofta inte våld av den typen att det ger några tydliga skador. Det blir en ord mot ord-situation.

Tidsaspekten är en viktig faktor när det gäller utredningar efter misstänkta våldtäkter, precis som i många andra brottsutredningar, konstaterar Anna Bergström.

– Att en del av de här ärendena anmäls långt efter händelsen innebär givetvis att initiala åtgärder inte får samma betydelse. Det betyder inte att det inte går, men det är därför det kan vara svårt att jämföra ärenden och ärenden. Men det är väldigt många olika omständigheter som leder till om en förundersökning ska bli bra eller inte, säger hon.

Åklagarkammaren i Kalmar visar upp det bästa resultatet när det gäller våldtäktsutredningar med 20 procent. I Karlskrona har endast fem procent, eller elva våldtäktsanmälningar av 204, lett till resultat.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om