Under de senaste åren har dödsolyckorna inne på SSAB:s industriområde radats upp. Fem män har mist livet i arbetsplatsolyckor sedan kalkugnsolyckan och ett par stycken har blivit skadade för livet.
Nu hoppas Roger Forsberg, IF Metall och huvudskyddsombud vid SSAB, att domen från Hovrätten för övre Norrland efter kalkugnsolyckan ska bli en nystart och en ögonöppnare.
Både för arbetsgivare och de entréprenadföretag som anlitas.
– Jag har uppmanat många att läsa domen, för den är hemskt intressant. Då får man en inblick i hur illa det kan gå. Men även att man måste vara övertydlig i vilken roll man har när man kommer som entréprenör, säger Roger Forsberg.
– Man får en god tankeställare. För arbetsgivare är det här en läropeng att läsa domen.
Domen ser Roger Forsberg och hans fackliga kollegor som en stor framgång.
– Det är viktigt för framtiden och visar att det finns uppenbara brister i lagstiftningen och föreskrifterna i det här fallet. Man inte kan bete sig på det där sättet och inte ha gjort korrekta riskbedömningar som samordningsansvarigt företaget, Nordkalk i det här fallet.
– Nu fick personalen som anlitats helt andra förutsättningar. Man hade ju inte riskbedömt jobbet att man skulle spola vatten in i ugnen. Det fanns ju inte med på världkartan.
I och med domen från hovrätten är tre av fyra mål gällande dödsolyckor inne på SSAB:s industriområde avgjorda. Två har slutat med fällande domar. I den tredje, tjärolyckan 2013, ogillades åtalet av hovrätten.