Fältarna i Luleå varnar för exposekonton: "Har blossat upp igen"

Kränkande bilder och filmer av ungdomar sprids i så kallade expose-konton i sociala medier. Nu uppmanar Luleå kommuns fältgrupp föräldrar att prata med sina barn. 
– Vi har indikationer att det här har blossat upp igen, säger Linda Jussi.

Uppmaningen: "Prata öppet med barnen, skamma inte"

Foto: Peter Johansson

Luleå2025-03-19 19:00

Det är framför allt via Instagram och Snapchat som dessa så kallade expose-konton sprids. Det handlar helt enkelt om att kränka någon inför ögonen på i många fall tusentals personer.

Ett variant som Linda Jussi, som ingår i Luleå kommuns fältgrupp, har sett är "selfies" av offret – som sedan manipuleras.

– Man gör en fejktext. Men det är den snälla varianten, säger Linda Jussi till NSD under en nätverksträff i Luleå där Barnens rätt i samhället, Bris, presenterar barnrapporten för 2025.

I många fall är det om filmer och bilder med sexuellt innehåll. Det finns också exempel med manipulerade bilder i sexuella situationer med den som utsätts.

– Det kan vara allt möjligt, för att kränka. Det kan även vara våld där man hånar den som blir utsatt. Lite glorifiering av gangsterkulturen, säger Linda Jussi.

Det viktiga är att prata med sina barn och hålla koll på vad de befinner sig i sociala medier, menar hon.

– Ta upp det vid middagen. Det här är bara en del i vad som pågår i sociala medier. Lyssna på dina barn. Det som tar på ungdomarna är om du säger "tänk om det hade varit du eller din syster eller bror".

Mattias Johansson tror att ungdomarna i många gånger över huvud taget inte tänker på konsekvenserna. 

Hans uppmaning är att ha en öppen dialog med sina barn. Samtidigt är det inte bara föräldrarnas skyldighet att agera, tycker han. 

Ansvaret ligger på alla vuxna i samhället.

– Oavsett, i vilken miljö du möter ungdomar, att man har en öppen dialog. Vad är okej? Det här kan även drabba dig. Dela inte. Det är hemskt för den som drabbas, säger Mattias Johansson.

I barnrapporten har Bris detta år fokuserat på tre ämnen:

Ätstörningar, gängkriminalitet – och barnens digitala liv.

Samtal från barn som har blivit utsatta i expose-konton är i dag alldeles för vanliga. Det konstaterar Magnus Jägerskog, generalsekreterare i Bris.

– Om vi backar tio år tillbaka i tiden, då hade vi väsentligt mindre samtal med barn om utsatthet eller problematik kopplat till barns digitala liv. Nu ser vi en total förändring som både handlar om att man bevittnar mord i realtid och att man har beroendesituation till sociala medier, säger Jägerskog.

Den enda vägen ut ur denna svarta verklighet är via politiken, menar han.

– Det offentliga måste ställa väsentligt högre krav på de digitala plattformarna i form av sociala medier. De är skapade av vuxna, för vuxna. Och man har inte haft barns bästa i beaktande.

Hit vänder du dig

Om du utsätts eller känner någon som har blivit utsatt: Vänd dig då till fältgruppen på Luleå kommun eller polisen.

Tel: 076-1746778

Mail: faltgruppen@lulea.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!