Det finns cirka 30 000 kemikalier som används i olika produkter i dag. De flesta är ofarliga, men en del har genom djurförsök visat sig vara skadliga för oss.
Barn, som är extra känsliga, riskerar att få i sig ämnen som framkallar allergier, cancer eller påverkar hormonsystemet på ett sätt som kan leda till beteendestörningar, fortplantningsproblem och folksjukdomar som fetma och diabetes.
Fram till för femton år sedan fanns nästan inga regler kring vad leksaker fick innehålla. Till exempel användes hormonstörande ftalater flitigt som mjukgörare i dockor och andra leksaker.
Därför tycker Frida Ramström, inspektör på Kemikalieinspektionen, att föräldrar ska se upp med att ge sina barn gamla leksaker.
– Speciellt mjuka plastleksaker innehåller med ganska stor sannolikhet några av de ämnen som är förbjudna i dag. De bör man undvika.
Sverige har få egna lagar kring vad produkter till barn får innehålla, till skillnad från EU.
– Det är den strängaste kemikalielagstiftningen som finns på EU-nivå, så den är rätt bra. Sen är problemet att den kanske inte alltid följs, säger Frida Ramström.
Kemikalieinspektionen har de senaste två åren analyserat varuprover från ett 50-tal leksakföretag. Kontrollerna visade att 53 av 211 leksaker innehöll för höga halter av förbjudna ämnen, ofta ftalater. De hittades i mjuka plastleksaker som dockor, uppblåsbara leksaker och maskeradkläder.
Man vet att ftalater släpper från föremål och läcker ut i hemmen, där vi andas in dem. De kan även tas upp via huden.
– Ju mindre barnen är och desto mer de stoppar leksakerna i munnen ju noggrannare ska man vara med att köpa nya och välkontrollerade leksaker av kända märken, säger Frida Ramström.
Få företag gör egna tester, utan man litar på leverantörerna.
– Det är i dag hyfsat enkelt att importera leksaker och andra produkter från Asien. Det ställer höga krav på att man känner till vad det finns för regler för tillverkningen och att man kan kommunicera det till leverantörerna.
EU:s lagstiftning på området är utspridd och snårig. Många, särskilt mindre företag, är inte tillräckligt insatta.
Av de 30 000 kemikalierna är det många man vet väldigt lite om. Vilka som ger skadliga effekter på lång sikt är fortfarande okänt.
– Det är svårt att se att en viss sjukdom beror på att du hade en viss leksak som liten, säger Frida Ramström.
I dag pratar man framför allt om ftalater, bisfenol A och några andra bevisat hälsofarliga ämnen (se faktaruta).
– Det är möjligt att om några år pratar vi om helt andra ämnen.