Problemet med kylan i tre klassrum på bottenvåningen i den extra modulbyggnad som används på trångbodda Tunaskolan var känt redan innan jullovet. Elever har suttit med fleecetröjor på under lektionerna. Men när lokalerna tömdes på elever och personal sjönk temperaturen ytterligare och när skolan öppnade för eleverna i torsdags var det fem plusgrader i de drabbade klassrummen. Två av dem används dagligen av elever i årskurs tre.
– Det handlar ändå om små barn, säger en förälder som har hört av sig till NSD.
– Jag tvivlar på att någon vuxen skulle acceptera att vara på jobbet under sådana förhållanden.
Flera föräldrar har reagerat på att problemen inte åtgärdades under lovet.
Personalen jobbade intensivt med att hitta en lösning och de två elevgrupperna slogs ihop till en, och fick flytta till en tillfällig lokal. Skolans tillförordnade rektor, Stefan Eriksson, bekräftar att det var rörigt under torsdagen.
– Personalen gjorde verkligen ett jättejobb och utifrån vad jag har hört så fungerade det okej. Det blev inte riktigt som en vanlig skoldag och elever som har svårare med förändringar blev givetvis drabbade. Vi har i dag (läs på fredagen) skickat ut ett meddelande till alla föräldrar om att värmen fungerar som den ska och att undervisningen är igång som vanligt.
Han började jobbet som tillförordnad rektor för eleverna i förskoleklass och upp till årskurs tre bara ett par dagar tidigare.
– Vi ber om ursäkt för det här, det ska bara inte hända. Problemen med värme och ventilation är kända sedan förut, men inte på den här nivån. Det var felanmält och det har varit folk här och tittat på lokalerna, men det måste ha fallit mellan stolarna. Hade vi alla varit lite mer på hugget hade det kunnat åtgärdas i tid.
Karl-Erik Mohlin är områdesansvarig för Tunaskolan. Han påpekar att skolan är hyresgäst i lokalerna och att en felanmälan gjordes. När personalen kom tillbaka efter helgerna kvarstod problemen med kylan och en ny felanmälan gjordes.
– Vi kommer att ha ett möte med förvaltaren på kommunen för att få reda på hur det kunde bli så här. När vi felanmäler måste vi kunna vara trygga med att det fungerar.
Extra element flyttades in för att hjälpa värmesystemet på traven och under fredagen kunde klassrummen användas som vanligt. Alexander Lundkvist är enhetschef på kommunens lokalförvaltning. Enligt honom var den första felanmälan som gjordes från skolan överlämnad till företaget som hyr ut modulen den 18 december.
– Företaget har varit till skolan och gjort en del åtgärder, men under julledigheten gick en säkring till en av värmepumparna. Därför var det kallt. Nu är det åtgärdat och man har säkrat upp så att det inte ska hända igen. Vi har även satt in personal från kommunen som ska rondera veckovis.
Alexander Lundkvist påpekar att det ofta är inkörningsproblem med modulerna och att det är första vintern som denna används på Tunaskolan.
Till sommaren påbörjas arbetet med utbyggnaden av skolan, som i dag har 700 elever. Elva nya klassrum och en ny matsal ska stå klara 2027.