Festival för bokbussfolk
Den nordiska bokbussfestivalen inleddes i Luleå i går. Där låter sig bokbussfolk träffas och inspireras.- Det är nästan den enda gången man får tillfälle att träffa bokbusskollegor, säger Ingemar Backgård som kör Luleås buss.
Foto:
Sammanlagt kommer drygt 14 bussar från olika kommuner i Sverige men även från Norge rulla in i staden för att delta i den nordiska bokbussfestivalen.
Idéer delas
Bibliotekarier, busstillverkare och chaufförer möts för att ta del av det senaste inom bokbussvärlden. Goda idéer delas gladeligen kollegorna emellan.
- Man lär sig otroligt mycket av varandra, säger Ingemar Backgård som tillsammans med Anders Fredriksson turas om att köra Luleå kommuns bokbuss.
Den körs varje dag, förutom en fredag i månaden. Med sina 2 500 böcker besöker den byar på avlägsna platser där ett vanligt bibliotek- eller skolbibliotek inte finns.
- Vi förser byarna med böcker helt enkelt, säger Backgård.
Precis som glassbilen har bokbussen en egen signaturmelodi. Den skrevs av Georg Ridel på en bokbussfestival 1996, till samtliga landets bokbussar.
Anders Rinde är bokbussansvarig i Kungsbacka kommun som ligger nära Göteborg. Han besöker festivalen tillsammans med kollegan Ann-Britt Kvarnström, som är bibliotekarie.
- Vi kom hit för att få se hur Luleås bokbuss har blivit, den har krympt en del, säger Anders Rinde.
Han syftar på att Luleå fick en helt ny bokbuss för ett och ett halvt år sedan, som är något mindre än den förra.
"Humlan"
- Tidigare hade vi den största bussen i Sverige, säger Backgård.
Kenneth Lundgren från busstillverkaren Coman visade upp Sveriges minsta bokbuss, som är döpt till "Humlan".
Den är lika stor som en linjebuss och tar hälften så många böcker som en vanlig bokbuss.
- Idén med den är att den är flexibel och ska vara nära folket, vi kan röra oss på platser där det inte finns plats för den vanliga bokbussgiganten, säger Kenneth Lundgren.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!