– Roligt att fjällräven är tillbaka i detta område för det är mer än 30 år sedan som det fanns bebodda lyor här, säger Jan-Erik Nilsson, naturbevakare vid länsstyrelsens fältenhet.
Länsstyrelsen har samlat in spillning, som skickats in för analys.
– Troligen är fjällrävarna invandrade från Norge men vi vet inte säkert förrän resultaten kommer. Hur som helst är den nya fjällrävsetableringen ett välkommet nytillskott ur ett genetiskt perspektiv, säger Jan-Erik Nilsson.
Länsstyrelsen har Naturvårdsverkets uppdrag att arbeta med ett åtgärdsprogram för hotade arter. I fjällrävens fall handlar det om utfodring, men också om rödrävsjakt eftersom rödräven är en svår konkurrent till fjällräven.
– Tidigare har vi bara haft stationära fjällrävar i ett område i fjällen och det är också där vi hittills fokuserat våra åtgärder. Denna glada nyhet gör att vi nu kommer att rikta fler resurser till den nya etableringen av fjällräven, säger Kjell Sundvall, chef vid länsstyrelsens fältenhet.
Fjällräven fridlystes för nästan 100 år sedan. Den är en av Sveriges mest hotade arter.
– Länsstyrelsens naturbevakare gör idogt bevarandearbete med bland annat stödutfodring i länets stora väglösa områden men vi behöver också hjälp från allmänheten/fjällvandrare om att visa mycket stor hänsyn till arten. Kommer man i närheten av en fjällrävslya ska man göra allt för att undvika att störa, säger Linda Johansson, koordinator vid länsstyrelsen.