"Fler jaktbrott skulle klaras upp"

Trycket minskar på lokala poliser och andra inblandade – och fler brott skulle klaras upp. Polisen i Norrbotten ser många fördelar med förslaget att grova jaktbrott ska utredas centralt.

BRA FÖRSLAG. Lars Lundman, faunasamordnare vid polisen i Norrbotten, ser fördelar med att jaktbrott utredes centralt.

BRA FÖRSLAG. Lars Lundman, faunasamordnare vid polisen i Norrbotten, ser fördelar med att jaktbrott utredes centralt.

Foto: Bengt-Åke Persson

LULEÅ2015-01-09 17:40

Mordhot, nedbrända stugor och bilar som kör sakta förbi bostaden.

Det är händelser som poliser och andra inblandade i grova jaktbrottsutredningar i Norrbotten utsatts för, berättar Lars Lundman, faunasamordnare vid polisen i Norrbotten.

– Det finns en starkt inrotad jaktkultur i Norrbotten som inte är lätt att handskas med. Jag kan inte erinra mig något annat brott som skapar sådana känslor, säger han.

Verkligheten är med andra ord inte långt från filmen. Kjell Sundvalls succéfilmer Jägarna och Jägarna 2 handlar om en polis på en mindre ort som utsätts för hot och våld när han utreder jaktbrott.

– Grupptrycket i samhället gör att lokala poliser, målsägare, vittnen...ja alla inblandade hamnar i en väldigt känslig situation. Det finns en ryktesspridning som inte är av denna värld. Exempelvis polisers barn som smutskastas, säger Lars Lundman.

Han ser många fördelar med det förslag som två poliser lanserade i en debattartikel i Polistidningen, som NSD berättade om tidigare i veckan (se faktaruta).

Trycket skulle minska på lokala poliser och andra inblandade. Men Lars Lundman ser fler fördelar:

* Fler poliser i Norrbotten skulle vara på fältet i stället för att fastna i utredningar.

* Fler brott skulle klaras upp.

* Färre brott skulle utföras.

– Jag anser att det viktigaste för polisen är synligheten. Vi ska ha så många som möjligt ute bland folk. Många jaktbrott i Norrbotten som borde utretts har hamnat i papperskorgen eftersom vi tvingast prioritera annat, exempelvis villainbrotten. Om en central enhet utreder jaktbrotten så skulle fler brott klaras upp. Och får vi dessutom fler poliser ute så fungerar detta otroligt bra i preventivt syfte. Det är ett bra förslag.

Utredarna nämner att informationsläckage från utredningar kan minskas?

– Jag har aldrig varit med om att en utredning i länet saboterats på grund av att det läckt. Poliserna som arbetar med dessa brott hos oss är professionella.

Vilka är nackdelarna med centrala utredningar?

– Många tror att man riskerar att tappa den lokala förankringen. Jag håller inte med. Utredningarna kan vara centralt styrda och så tar man hjälp lokalt. I Norrbotten vill vi gärna ha en mindre grupp på miljöroteln, där jag är placerad, som är specialiserad på de här brotten.

POLISERNAS FÖRSLAG

Före nyår skrev två poliser vid länskriminalpolisens specialbrottssektion i Stockholm, Benny Beutelrock, utredningsledare, och Filippo Bassini, gruppchef, ett debattinlägg i Polistidningen.

Poliserna anser att Nationella operativa avdelningen (NOP), som hanterar brott mot djur- och växtarter, även ska hantera brott mot jaktlagsstiftningen, eftersom dessa brott ofta är svårutredda och går in i varandra.

Fördelarna enligt förslaget är främst att trycket på det lokala planet minskar, att rättssäkerheten ökar, att uppbyggda kontaktnätverk kan användas samt att risken för informationsläckage minskar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om