Flyglinje till Tromsö kan återuppstå

Flyglinjen mellan Luleå och Tromsö ska återupptas. Dessutom utreds en förlängning till Uleåborg.
– Förutsättningarna för flyglinjen har aldrig varit bättre. Jag är helt övertygad om att den kommer att vara utvecklande för vår region, säger Andreas Lind, vd, Handelskammaren.

Så här såg det ut i oktober 2004 när dåvarande landshövding Per-Ola Eriksson tog emot första planet från Tromsö. Flyglinjen har varit nedlagd sedan 2008, men nu är den på gång igen.

Så här såg det ut i oktober 2004 när dåvarande landshövding Per-Ola Eriksson tog emot första planet från Tromsö. Flyglinjen har varit nedlagd sedan 2008, men nu är den på gång igen.

Foto: Kurt Engström

LULEÅ2013-08-29 18:33

Mellan åren 2004 och 2008 fanns en flygförbindelse mellan Luleå och Tromsö i Norge, en linje som aldrig blev lönsam.

Nu är förutsättningarna annorlunda och flyglinjen är åter aktuell. Norrbottens handelskammare har gjort en marknadsundersökning som visar att affärsutbyten mellan de norra delarna av Sverige, Norge och Finland är stort.

Största hindret

– Det är det största och ökande affärsutbytet för små och medelstora företag i Norrbotten. Det handlar om till exempel konsulttjänster, sågade trävaror och it-företag. Samarbete mellan offentlig sektor mellan länderna är också stort, säger Lind.

Enligt Lind är de dåliga kommunikationerna i öst-västlig riktning det största hindret för samarbeten och affärer och att det finns de som valt att avsluta affärssamarbeten på grund av det.

Concreto golvteknik AB, Boden, har en hel del affärer med norra Norge och Norra Finland. Företaget slipar och polerar betonggolv.

– Att köra bil till Tromsö tar åtta timmar enkel väg. Då går det bort två hela arbetsdagar på en vecka. Därför har vi medvetet dragit ner att räkna på jobb där, säger Robert Selberg, arbetsledare.

Han säger att en flyglinje till Tromsö skulle förbättra affärsförutsättningarna.

– Men det beror ju helt på vilken prisbild det blir.

Ett nav

Förutom affärsutbyte och samarbete i offentlig sektor lyfts arbetsplatspendling fram som ett skäl för flyglinjen. Dessutom växer besöksnäringen i bägge regionerna och man samarbetar mellan länderna.

För att flyglinje ska lyckas krävs en flygplanstyp som kan ta 19 personer eller mer. Ett större flygplan gör det möjligt med diffrensierade priser, till exempel för affärsresenärer, privatresor, student- och pensionärsrabatter.

I projektplanen skriver man också att linjen bör trafikeras med minst tre dubbelturer per vecka. Tromsö är ett nav för flyg i Nordnorge och bra anslutningsflyg till andra destinationer i Nordnorge och också från och till Umeå och Östersund är viktiga. Flyg till Uleåborg utreds.

En framgångsfaktor är att det ska finnas bra möjligheter till anslutningsflyg, i Sverige, främst till Umeå och Östersund.

FAKTA: Flyg till Tromsö i Norge och Uleåborg i Finland

Förutom Handelskammaren och representanter från Tromsö i Norge och Uleåborg i Finland är också landstinget i Norrbotten med i styrgruppen för flyglinjen.

I förslaget till landstingsstyrelsen är landstinget positivt till att förverkliga flyglinjen.

I ett förslag till landstingsstyrelsen ska 80 000 euro (knappt 670 000 kronor) anslås till etableringsfasen 2013 och 90 000 euro för 2015.

Nu ska huvudman för flyglinjen avgöras, det ska skapas en organisation och en marknadsföringsplan.

Enligt Lind på Handelskammaren ska flyglinjen på sikt vara kommersiellt lönsam och kringeffekterna lönsamma för regionen.

Enligt tidsplanen ska flyget vara igång i mitten av 2014.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om