Kommunerna är positiva till att ta emot fler invandrare, men det är bostadsbristen som ställer till det.
Det är Torstens Fors intryck av läget.
– Vi har alltid varit ett föregångslän. Men det är bostadsbristen som ställer till det, det finns inga bostäder. Under 90-talet var det en helt annan situation, då hade vi orter som stod med tomma hyreshus. Vi måste få fram bostäder, säger han.
Nationellt ser bland andra Migrationsverket och Sveriges kommuner och landsting över möjligheterna för alternativa möjligheter att skapa fler asylboende. Ett alternativt är modulbyggen.
Nära 1 000 personer sitter på Migrationsverkets anläggningar runtom i länet och väntar på att få komma ut i samhället. De har fått uppehållstillstånd men bostadsbristen stoppar dem.
– Det är ett moment 22, säger Torsten Fors.
2013 tog Norrbotten emot cirka 540 invandrare som fått uppehållstillstånd. Det är mindre än hälften av vad länet borde klara, utifrån uträkningar baserat på bostadsmarknad, arbetsmarknad, befolkningstäthet och demografi.
Utöver det har Migrationsverket nästan 3 000 platser för asylsökanden i länet.
Den ökade flyktingströmmen ställer krav på människorna och samhällena som tar emot dem, enligt Fors.
– Är man negativ från början kan det bli svårt. Det är aldrig invandringen som är problemet, utan andra grundläggande saker som inte fungerar och som gör att invandrare får ta skuld för att det ser ut som det gör. Har du inte ungdomsarbetslöshet eller bostadsbrist, då skulle de inte märkas. Man måste lösa de samhällsproblemen, säger han.