Följ med in i Luleås nya kommunhus

Temat är återbruk. Det handlar inte bara om gamla kontorsstolar, utan när Luleås nya kommunhus slår upp portarna sker det i ett återanvänt hus. "Vi har fräschat upp invändigt, men sparat detaljer från tiden när Vattenfall huserade här", förklarar projektledaren Carina Lundström.

I dag bjuder vi in till en rundvandring i Luleås nya kommunhus. Tillsammans med projektledaren Carina Lundström och Karin Kemi besöker vi det som tidigare kallades Vattenfallshuset. Nu har inflyttningen i Luleå kommuns servicecenter kommit i gång.

I dag bjuder vi in till en rundvandring i Luleås nya kommunhus. Tillsammans med projektledaren Carina Lundström och Karin Kemi besöker vi det som tidigare kallades Vattenfallshuset. Nu har inflyttningen i Luleå kommuns servicecenter kommit i gång.

Foto: Pär Bäckström/ Frilans

Luleå2023-11-19 05:00
undefined
Luleå kommuns servicecenter i kvarteret Mården intill Kulturens hus är byggd i sex våningar, där fyra finns ovan markplanet samt två garageplan.

Det råder febril aktivitet på Timmermansgatan. Flyttbilarna dyker upp i skytteltrafik, kontorsmöbler lastas in per parti och minut.

Egentligen är lokalerna inte öppna för allmänheten än, men det hindrar inte tidningen från att göra en första rundvandring i Luleå kommuns servicecenter.

Direkt efter entrén har husets enda offentliga del placerats. I flyttstöket, bland kvarglömda stegar och ännu ouppackade kartonger, syns sprillans nya soffgrupper.

– När det gäller medborgarnas mötesplats har vi valt att satsa lite extra. Därborta kommer det att finnas datorskärmar för den som söker information, berättar Carina Lundström och pekar mot ett hörn i foajén.

undefined
I dag bjuder vi in till en rundvandring i Luleås nya kommunhus. Tillsammans med projektledaren Carina Lundström och Karin Kemi besöker vi det som tidigare kallades Vattenfallshuset. Nu har inflyttningen i Luleå kommuns servicecenter kommit i gång.

I tre år har Carina Lundström arbetat med projektet att rymma fyra kommunala förvaltningar under samma tak. Nu återstår upploppet. Innan jul ska byggnadens 522 kommunala tjänstemän ha hittat sina skrivbord.

Luleå kommun står inför en omorganisation som ska träda i kraft den första januari 2024. Flytten till kvarteret Mården, som är granne med Kulturens hus, är en del i förändringen som innebär att kommunala förvaltningar slås samman eller byter namn.

Nuvarande stadsbyggnadsförvaltningen blir infrastruktur och serviceförvaltningen. Kommunstaben ska kallas kommunstyrelsens förvaltning. Slutligen slås arbetsmarknadsförvaltningen samman med barn- och utbildningsförvaltningen. 

– Vi kände faktiskt inte till planerna när vi satte i gång planeringen. Det var mer av en lycklig slump att de två förvaltningarna råkade hamna på samma våningsplan, säger Carina Lundström.

undefined
De kreativa ytorna ska fungera som både personalmatsal och mötesplats. En hel del av möblerna handlar om återbruk.

Först in blev tryckeriet som är placerat i kvarterets äldsta del som gränsar mot Skeppsbrogatan.

– Här är husets hjärta. Jag är så imponerad. Det tog bara tre timmar innan de var i full gång, berättar Karin Kemi från kommunikationsavdelningen.

Bland staplade stolar och oinstallerade internetsladdar sitter flyttsamordnaren Jenny Rosengren i en omöblerad matsal. Hon arbetar under tidspress.

– Vecka 47 ska huset vara halvfullt. All logistik innebär en utmaning. Jag hoppas att medarbetarna förstår att allt kanske inte kan vara klart när de flyttar in.

undefined
Bland ouppackade flyttkartonger i foajén tar i dag Karin Kemi och Carina Lundström med tidningens läsare på en rundtur i Luleås nya kommunhus.

Flyttprojektet innebär i praktiken att Luleå kommun minskar sina kontorsytor. I dag är socialförvaltningen, arbetsmarknadsförvaltningen, barn och utbildningsförvaltningen samt kommunstaben placerade i tre olika byggnader i centrum. De förfogar tillsammans över 18 395 kvadratmeter kontorsyta.

Lokalerna på Timmermansgatan är på 9 821 kvm.

– I princip halverar vi ytan. Det klarar vi bland annat via kontorslandskap, där vi placerat ut små samtalsrum för den som behöver avskildhet. På varje våningsplan har vi satsat på kreativa miljöer, som ska fungera både som personalmatsal och möteslokal, förklarar Carina Lundström.

I bistron arbetar Staffan Skotare med att sätta upp gardiner. Här kommer den dagliga verksamheten Kompassen att sköta matserveringen.

Flyttkarusellen innebär att förvaltningarna överger lokaler i kvarteret Kungsfågeln, kommunhuset och hos Byggmästarföreningen på Storgatan.

– Det är inte klart vem som ska ta över, men det ryktas att Kungsfågeln kan byggas om till skollokaler, säger Carina Lundström.

Datum för invigning är inte spikat än. Tanken är att det ska ske i mitten av december.

undefined
"Här ovanför ska skylten sitta. Den är under tillverkning", berättar Carina Lundström och Karin Kemi från Luleå kommun.
Nya kommunhuset

1983 fick kvarteret sitt nuvarande utseende, i samband med att statliga Vattenfall tog över fastigheten.

Kvarteret Mården ägs i dag av fastighetsbolaget Nyfosa. Luleå kommun har tecknat ett hyresavtal som sträcker sig över tio år. Det totala hyresvärdet uppges uppgå till cirka 150 miljoner kronor.

I mars 2023 lanserade Luleå kommun en namntävling för sin nya förvaltningsbyggnad. Det vinnande bidraget bland 270 inskickade förslag blev Luleå kommuns servicecenter.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!