”För hög avgift och krångligt med flera bostadsköer”

Ambitionen med den nya bostadskön var att flera hyresvärdar skulle ansluta sig. Men nästan två år efter starten förmedlar Bostad Luleå fortfarande enbart Lulebos lägenheter.

Joakim Jakobsson, ordförande i Luleå studentkår, efterlyser en gemensam bostadskö för alla hyresvärdar i Luleå. ”Idag är det krångligt”, säger han.

Joakim Jakobsson, ordförande i Luleå studentkår, efterlyser en gemensam bostadskö för alla hyresvärdar i Luleå. ”Idag är det krångligt”, säger han.

Foto: Ullrika Vallgårda

Luleå2018-05-24 19:54

I dagarna har många fått sin andra årliga faktura på 250 kronor från Bostad Luleå.

Tidigare var det gratis att stå i Lulebos kö som hanterade kön själv.

I december 2015 beslutade kommunfullmäktige att stadsbyggnadsnämnden skulle organisera och förvalta en kommunal bostadsförmedling, Bostad Luleå. Det började kosta pengar att stå i bostadskö, men den nya kön skulle ge ett mervärde till de köande.

Vid invigningen 1 oktober 2016 talade kommunalrådet Niklas Nordström om vikten av att försöka underlätta för de bostadssökande i Luleå, ”speciellt som Luleå växer och det är ett stort tryck på bostadsmarknaden”.

På kommunens hemsida skrev man att de väntade sig att både Rikshem och Nordhalla skulle ansluta sig inom kort och sedan hoppades de på att fler skulle haka på. Men så har det inte blivit.

– Vi tycker det är tråkigt. Vi ser en klar fördel med att bara ha en kö att ställa sig i, säger Joakim Jakobsson, ordförande i Luleå studentkår.

Just nu är det krångligt för studenterna att leta bostad, särskilt för dem som kommer från en annan ort och inte känner till Luleå, berättar han.

– Snart har vi fem aktörer att välja på och fem köer man måste ställa sig i. Det är lätt att missa någon och risken är då att man hamnar väldigt risigt till i bostadskön.

Att studenterna dessutom måste betala en avgift för att stå i kön tycker han är helt fel.

– Ska vi sitta och betala för bostadsköer i fem städer där vi har sökt in på utbildningar – det blir en otrolig kostnad för en redan relativt ekonomiskt utsatt grupp, slår han fast.

Maja Engman, 22, och Mikaela Larsson, 25, är båda studenter i Luleå. Ingen av dem har lyckats komma över något förstahandskontrakt på en lägenhet.

– Jag bor med min sambo i andra hand på Hertsön, säger Mikaela Larsson.

– Jag bor hos mamma. Jag söker fortfarande lägenhet, säger Maja Engman.

De tycker att avgiften för att stå i bostadskön är för hög.

– Jag har stått sedan 2012 och jag betalar än så länge, men det är hopplöst att komma fram i kön, så jag ska nog gå ur. Jag står i Heimstaden också och där har jag nog större chans, säger Mikaela Larsson.

Hon står även i bostadskön i Göteborg. Där är avgiften bara 100 kronor och det tycker hon är mer rimligt.

Maja Larsson betalade aldrig avgiften till Bostad Luleå, så nu har hon åkt ur kön.

– Jag tyckte inte det var värt att betala eftersom man ändå måste stå i kö så länge. Jag hade stått sedan jag var 15.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om