I samband med valrörelsen 2010 drevs frågan om att få bort de delade turerna inom omsorgen framför allt av Rättvisepartiet.
Yvonne Stålnacke, som vid årsskiftet tar över klubban som ordförande för högsta ledningen i kommunen, har därefter lovat att de ofrivilliga delade turerna ska vara bort.
Kostnad: 45 miljoner kronor
Enligt den konsultrapport som tagits fram skulle det kosta 45 miljoner kronor att helt få bort turerna.
Pengar som den politiska majoriteten inte är beredd att skjuta till – de ofrivilligt delade turerna ska bort inom den befintliga budgeten.
Socialdemokraterna sköt i stället till fem miljoner kronor för att skapa ett bonussystem till de som är villiga att ta turerna.
Fler delade turer
I september sade Inez Thomasson-Olofsson, ordförande i Kommunal Luleå, att man fått indikationer på att de delade turerna blivit fler. Inte färre.
Senare gick också kommunchefen Anne Karlenius in för att medla mellan socialförvaltningen och facket.
– Socialförvaltningen har gjort försök med att testa olika projekt och varianter, det har fallit ut lite olika men intresset har inte varit så stort, sade Karlenius då. Även hon medgav att hon nåtts av signalerna att de delade turerna blivit fler.
Lösning 1 november?
Ett förslag till lösning ska vara färdigt 1 november, för att de ofrivilliga delade turerna ska kunna vara borta innan årsskiftet.
I förra veckan hade Kommunal i Luleå medlemsmöte och medlemmarna fick presenterat för sig vilka förslag om finns för att ta bort de ofrivilliga delade turerna.
Förslagen var:
? Integrerade natt- och dagtjänster
? Geografiska kluster av boenden och hemtjänst som arbetar integrerat
? Fasta scheman
Enligt Inez Thomasson-Olofsson har förslaget med integrerade natt- och dagtjänster mottagits negativt av de medlemmar som hört av sig.
– Det vill de inte ha. Kluster kan man nog tänka sig om det inte handlar om att jobba en timme här och en annan där, säger hon.
Andra åtgärder som diskuterades var att ta bort den så kallade centraldiffen.
– När medlemmarna har lagt sina önskescheman så är det meningen att cheferna ute i husen ska foga ihop dem så att det fungerar. Det görs inte utan i stället skickas de till centraldiffen. Det som kommer tillbaka därifrån har ofta liten likhet med de ursprungsscheman som medlemmarna lagt, säger Thomasson-Olofsson.