– Jag tror inte att Kent trivs i en oppositionsroll. Och hade det varit jag skulle jag definitivt avgått i en sådan situation, säger Toivo Hofslagare.
Han var Ögrens företrädare och avgick efter drygt fyra mandatperioder efter valet 2002.
Uttalandet om avgång motiverar han inte med det svaga val som Socialdemokraterna gjorde i år. Utan med det svek som han anser att Vänsterpartiet står för om man bildar styre med Sjukvårdspartiet och de borgerliga.
– När man ser en sådan här ohelig allians, då är det inte roligt att vara inom politiken längre. Men om Kent ska sitta kvar eller inte är förstås något som bara han själv kan avgöra. Det är bara upp till honom själv.
Har Socialdemokraterna ingen anledning till självrannsakan av det som hänt?
– Jo, det finns det säkert. Man har framstått som lite fyrkantiga i vissa sjukvårdsfrågor. Jag tänker bland annat på OBS-platserna i Haparanda där landstinget nog uppfattades som att man körde över folk. Men Kent Ögren har fått oförtjänt mycket stryk. Han har egentligen rätt i politiken, men man har inte lyckats övertyga medborgarna om det.
Är det så enkelt?
– Ja. Det är tuffa men nödvändiga beslut i ett län med 250 000 invånare. Det finns exempel på andra landsting som haft den koalition som är på gång här och där har kostnaderna rakat i höjden. Man har inte orkat ta tag i jobbiga frågor. Vi riskerar att få betala en hög nota.
Hofslagares företrädare som landstingsråd K-G Holmqvist är förvånad över splittringen mellan V och S.
– Har det förekommit slitningar så har det inte märkts mycket av det. Det är möjligen frågan om Dansens hus då, säger Holmqvist.
Han vill inte uttala sig om vad som kan ligga i bakgrunden för Vänsterns beslut.
– Nej, jag har ingen insyn i någon av förhandlingarna och det är omöjligt att göra en bedömning. Men jag tror att många av Vänsterns väljare är överraskade. Det här är inget man gick ut med under valrörelsen, säger K-G Holmqvist.
Luleås kommunalråd Yvonne Stålnacke avgick som landstingsråd 2004 efter att S svängde om BB-beslutet i Kiruna. Även hon är förvånad över Vänsterns kupp.
– Utifrån har i alla fall jag upplevt att de fått gehör för sina frågor och att det varit enighet i de frågor som lyfts. Efter ett så långt samarbete känns det väldigt lättvindigt att bara byta sida så här. Men på ett sätt är jag inte förvånad, för jag har sett att Vänstern närmat sig alliansen i flera frågor inom Luleås kommunpolitik, säger Yvonne Stålnacke.