Under många år har företag som säljer studentmössor haft kontakt med elevråden på gymnasieskolorna. NSD har varit i kontakt med fem av åtta rektorer i gymnasiebyn. Alla är medvetna om att försäljningen pågår i skolan men det finns inga regler kring det.
Vid Kungsfågelns gymnasieskola säger Stefan Wikén att man i år uppmärksammat försäljningen.
Inget tillstånd
- Det blev irriterat för att de ockuperat konferensrummet. Jag pratade med de andra rektorerna på skolan och ingen av dem hade gett sitt tillstånd. Vi kommer att ta upp det här vid nästa rektorsmöte för att bestämma en gemensam linje. I fortsättningen kan det inte gå till så här, säger han
- ABC gruppen var här och sålde. De uppmanades att ta kontakt med rektor med det gjorde de inte. Jag tycker inte om deras försäljningsmetoder. De har utan lov kommit in i skolan, det är inte okej, säger Kristina Eklund.
Konsumentvägledaren Johan Sundberg tycker att skolledningen inte borde medverka till försäljning på skolorna.
- Direktförsäljningen kommer överraskande och eleverna är oförberedda. Dessutom vill ofta försäljarna att de ska bestämma sig på en gång. Det är inte bra när de kommer in i elevernas egen miljö, säger han.
Många av avgångseleverna
i gymnasiebyn har redan beställt sin studentmössa. Redan på vårterminen kommer företag till skolorna och för att knyta elevrådet till sig och få sälja på skolan nästa år.
Kommunikationsmiss
Företaget ABC gruppen säljer studentmössor
i kommunens gymnasieskolor. Alexander Grepe, grundare till företaget, säger att det är elevråden som de samarbetar med som ska ordna tillstånd från rektorerna.
- Elevråden har en upphandling och det företag de väljer får komma och besöka skolan och ställa ut. Elevrådet ska se till att rektorerna vet om att vi kommer. Det är tråkigt om det blir kommunikationsmissar,
säger Grepe.
När företaget knyter elevråden till sig får de skriva kontrakt om att inte samarbeta med något annat företag som säljer mössor.
- Vi ber om att få exklusivitet på skolan. Men det betyder inte att alla elever måste köpa av oss. Det är enklast att vi får komma till skolorna själva. Eleverna delar ju ut leveranserna och då blir det
besvärligare om de samarbetar med fler företag, säger Grepe.