Förskoleprotesten: "Bara att acceptera försämring"

Förskoleprotesten blir resultatlös. I krismöte med Lärarförbundet och Kommunal informerades personalen om att semesterperioderna inte går att förändra. "Bara att acceptera försämringen", säger Bo Ericsson, Lärarförbundet.

Bo Ericsson, Lärarförbundet, konstaterar att förskoleprotesterna sker förgäves. "Så länge arbetsgivaren följer lagarna, finns det inte mycket att göra", säger han.

Bo Ericsson, Lärarförbundet, konstaterar att förskoleprotesterna sker förgäves. "Så länge arbetsgivaren följer lagarna, finns det inte mycket att göra", säger han.

Foto: Pär Bäckström

Luleå2019-03-29 09:07

Vi har i flera artiklar uppmärksammat missnöjet hos Luleås förskolepersonal gällande semesterperioderna.

Läs mer: Lärarförbundet: "Inte en besparing när folk blir förbaskade"

Läs mer: Stor förskoleprotest i Luleå: "Ni måste lyssna på oss"

Läs mer. Läs hela brevet till Luleå kommun

I onsdags kväll hade Lärarförbundet och Kommunal öppet möte med medlemmarna, men fackrepresentanterna kunde bara meddela att protesterna är förgäves.

– Så länge arbetsgivaren följer lagarna, finns det inte mycket att göra. Kommunen trampar inte i fel tunna. De har rätt att leda arbetet och fördela semesterveckorna juni, juli och augusti, säger Bo Ericsson, ordförande för Lärarförbundet i Luleå.

I stället för rullande semesterschema ville en stor del av personalen i stället vara lediga i juli, eftersom de anser att behovet av stärkt bemanning är extra viktigt senare under inskolningsveckorna i augusti.

– Det handlar inte om att få ta semester när man vill, utan om barnens trygghet. Många kommer till en främmande förskola och personal för inskolning. En otrygghetskänsla för personalen också som tar hand om det dyrbaraste som finns, nämligen barnen, säger Bo Ericsson.

Men kommunen väljer alltså att fullfölja planeringen – trots protesterna. Under krismötet enades medlemmarna därför om vikten av att skriva tillbudsrapporter om de problem och brister som uppstår på grund av semesterperioderna.

– Alla på mötet är missnöjda. Det blir löjligt att prata om attraktiva arbetsgivare. Man lyssnar inte på personalen. Arbetsglädjen försvinner.

Konsekvensen, menar Bo Ericsson, blir personalflykt inom en redan utsatt och underbemannad sektor.

– De äldre, som börjar närma sig pensionen, ger upp och slutar. Och det är säkert en tredjedel av bemanning som är 55+.

Känner ni er maktlösa från fackets sida?

– I de här frågorna, ja. Det är bara att acceptera försämringen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om