Första influensafallen upptäckta

På tisdagen inleddes årets vaccinering. Samtidigt upptäcktes de första fallen av influensa i Norrbotten.

RÄDDAR LIV. Enligt studier kan hälften av alla som dör i influensa varje år räddas av vaccinering. Smittskyddsläkaren Anders Nystedt vill få upp vaccinationstalet i Norrbotten från under 50 procent till 75 procent.

RÄDDAR LIV. Enligt studier kan hälften av alla som dör i influensa varje år räddas av vaccinering. Smittskyddsläkaren Anders Nystedt vill få upp vaccinationstalet i Norrbotten från under 50 procent till 75 procent.

Foto: Pär Bäckström

LULEÅ2015-11-03 13:12

– Influensan är här. De två första fallen har diagnosticerats. Det var väldigt bra tajming, säger Anders Nystedt, tillförordnad smittskyddsläkare, som kallat till presskonferens för att informera om årets influensa och vaccineringskampanj.

– Det ser ut att bli en normalsäsong, om vi tittar på hur det sett ut på södra halvklotet. Det vill säga det brakar igång på allvar runt jultid och toppen är i februari. Så såg det i fjol.

Veckorna 8–10 brukar antalet nya influensafall ett normalår vara över 100 i veckan. Årets influensa är sannolikt kopplad till de tidigare pandemierna Hongkong (1968) eller svininfluensan (2009).

– I fjol var det lite blandat, faktiskt. Det ska bli spännande att se hur det ser ut i år.

Ett normalår dör cirka 40 norrbottningar på grund av eller i sviter av influensan. Mer än hälften av alla dödsfall kan förhindras med vaccinering. Några biverkningar existerar inte.

– Det här är världens mest testade vaccin. Var tionde ungefär kan möjligen få en lättare släng av influensa, säger Nystedt.

På Stadsvikens vårdcentral har verksamhetschefen Kristina Renkvist rustat upp.

– Vi har kallat in extrapersonal och räknar med högt tryck. Vi vaccinerar hela november och minst halva december, säger hon.

Bertil Carlsson, 67, var en av de som tog sprutan på premiärdagen.

– Vi tog vaccinet i fjol och ville göra det i år också. Vi får besök av barnbarnen i några veckor och ska utomlands i december, säger Bertil Carlsson, på plats tillsammans med hustrun Stina Carlsson.

Vaccinering och råd

FAKTA

Landstinget erbjuder gratis vaccinering till alla som tillhör riskgrupper. Dit räknas exempelvis alla som är 65 år eller äldre, hjärt- och lungsjuka, kroniskt lever- eller njursjuka, kraftigt överviktiga och höggravida. För övriga kostar vaccineringen 230 kronor.

Studier visar att mer än hälften av alla dödsfall kan förhindras med vaccin. Även om man får influensan efter vaccinering blir man lindrigare sjuk.

Övriga råd: tvätta händerna ofta och stanna hemma från jobbet om man är sjuk.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om