Fortsatt hög arbetslöshet i Norrbotten

Nästan lika många Norrbottningar är arbetslösa i dag som för fyra år sedan, när Sverige fick ny regering.Rött eller blått - spelar det stor roll för jobben?- Ja, det tror jag, säger Emma Isaksson, 27 år och arbetssökande.

Emma Isaksson, arbetssökande tvåbarnsmamma, tror mer på de rödgrönas jobbpolitik. "Alliansen vill bara sänka skatterna", säger hon. FOTO: Jessica Rosengren

Emma Isaksson, arbetssökande tvåbarnsmamma, tror mer på de rödgrönas jobbpolitik. "Alliansen vill bara sänka skatterna", säger hon. FOTO: Jessica Rosengren

Foto: Jessica Rosengren

LULEÅ2010-09-14 06:00
I går släppte Arbetsförmedlingen de senaste jobbsiffrorna. Det är fortfarande hög arbetslöshet i länet: totalt 8,1 procent.
- Det är inte bra, den siffran måste ner. Jag är övertygad om att brytningen kommer att komma snart, säger Göran Nilsson, marknadschef på Arbetsförmedlingen i Norrbotten.
Det går dock att tyda en ljusning. Arbetsmarknaden är inne i en återhämtningsfas efter lågkonjunkturen.
Antalet personer som går till arbete ökar. Lediga jobb ökar.
- Det är väldigt många som får jobb och som går tillbaka sina gamla arbetsplatser, säger Göran Nilsson.
Är det någon bransch som har det tufft fortfarande?
- Byggbranschen, förhoppningen är att den ska börja komma igång snart, säger Nilsson.
NSD:s egen jämförelse visar att läget på den norrbottniska arbetsmarknaden i dag nästan är oförändrad jämfört med fyra år sedan, när Sverige fick en ny regering.
Den öppna arbetslösheten har visserligen minskat med runt 1 000 personer i Norrbotten, samtidigt befinner sig 1 400 fler i arbetsmarknandspolitiska åtgärder, det som kallas program. Totalt innebär det att antalet personer öppet arbetslösa plus de i program är 403 fler än för fyra år sedan.
Fler unga utan jobb
Görs samma jämförelse när det gäller ungdomsarbetslösheten är bilden och trenden densamma - färre arbetslösa (-162) men fler i program (+1 056).
Det innebär att det är närmare 900 fler ungdomar i dag, än för fyra år sedan, som inte har ett fast jobb.
Emma Isaksson, arbetssökande undersköterska och ensamstående tvåbarnsmamma i Luleå, har varit sjukskriven för utbrändhet i sex månader.
Nu ska hon ut på arbetsmarknaden igen.
- Det är ganska lätt att få jobb om man har utbildning. Och som vikarie finns det nästan alltid något, det är svårare med fasta anställningar inom vården, det kan ta upp till fem år, säger hon.
Spelar rött eller blått någon roll för jobben, tror du?
- Ja, det tror jag. Alliansen vill bara sänka skatterna och få ut så många som möjligt att jobba, till och med de som är riktigt sjuka, säger Emma Isaksson.
Bäst klarar sig Kiruna, Gällivare, Pajala och Haparanda som lyckats minska den totala arbetslösheten. Det förklaras med att det går bra för basnäringarna.
Fakta
Ingen större skillnad
Då:
Augusti 2006
ca 12 400 arbetslösa
(7,8 procent av befolkningen i Norrbotten mellan 16-64 år är arbetslösa eller i olika åtgärdsprogram)

Nu:
Augusti 2010
ca 12 860 arbetslösa
(8,1 procent av befolkningen i Norrbotten mellan 16-64 år är arbetslösa eller i olika åtgärdsprogram)
Skillnaden: Drygt 400 fler arbetslösa i dag än för fyra år sedan.

➤ I Norrbotten påbörjade 1 960 personer någon form av arbete under augusti månad, vilket är 260 fler än i augusti 2009. Under årets första åtta månader har närmare 1 700 fler jobb anmälts till länets arbetsförmedlingar jämfört med samma tid i fjol. Förra året varslades 1 830 personer om uppsägning under januari-augusti. I år ligger den siffran på 790 personer.
Källa: Arbetsförmedlingen
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om