Fotoskolan hotas av nedläggning

I den nya gymnasieskolan försvinner medieprogrammet och inriktningarna delas upp i tre olika program.I Luleå finns förslag om att inriktningarna för fotografi, ljud och grafisk form försvinner - nu växer kritiken mot förslaget:- Vi har en framgångsrik utbildning, det är synd att man inte vill bygga vidare på den, säger Hans Granqvist, lärare.

Staffan Rådelius, rektor för NTI-gymnasiet, erbjuder den inriktning som det nu finns förslag om att Luleå kommun inte startar.

Staffan Rådelius, rektor för NTI-gymnasiet, erbjuder den inriktning som det nu finns förslag om att Luleå kommun inte startar.

Foto: Mats Engfors

LULEÅ2010-11-12 06:00
I början av 1960-talet startade fotoskolan i Luleå, sedan dess har åtskilliga yrkesverksamma fotografer kommit därifrån. Vid den senaste gymnasiereformen blev fotografi en del i medieprogrammet.
Nu kan epoken av fotografutbildning i Luleå vara över.
Tre olika program
I gymnasiereformen 2011 delas medieprogrammet upp i tre olika program. Fotografi, ljud och grafisk kommunikation hamnar under det estetiska programmet, estetik och medier. I det senaste förslaget till gymnasieorganisation i Luleå finns den inriktningen inte med.
Bengt Augustsson, gymnasiechef i Luleå, säger att anledningen till att inte starta inriktningen är ekonomisk.
- Vi måste fråga oss om vi har råd med ytterligare inriktningar. Nu ska politikerna ta ställning till det. Om de säger att vi ska ha den kvar, så får vi förhålla oss till det.
"Gott anseende"
Hans Granqvist är lärare i fotografi vid medieprogrammet. Han säger att de flesta elever i nuvarande medieprogrammet valt just de hotade inriktningarna.
- Jag tror inte att de inser vad de gör om de lägger ner de här inriktningarna. Det sparar inte några pengar, eleverna som vill gå det här kommer att söka sig till andra utbildningar och kommunen kommer då att få betala för dem ändå, säger han.
Elisabeth Forsman, lärare i ljudmedier och medieproduktion vid medieprogrammet är också kritisk.
- Tycker det är tråkigt, vi har ett medieprogram med gott anseende, vi har vunnit massor av priser och har många sökande varje år. Det vore synd om en stad i Luleås storlek inte kan erbjuda eleverna det. Många som arbetar i medierna i Norrbotten kommer härifrån, säger Forsman.
Lärarna lyfter fram att man har fina lokaler och att det gjorts investeringar för många miljoner som skulle gå till spillo.
"En bra utbildning"
- Det är frustrerande om de här påkostade lokalerna inte skulle användas. Det är kapitalförstöring.
Billy Nordgren, 17, går medieprogrammet på Örnens gymnasieskola. Det som lockade honom att välja medieprogrammet var just fotointresset.
- Det är tråkigt om den skulle försvinna, det är en bra utbildning. Om jag inte kunnat välja media hade jag nog valt svets eller något sådant, säger han.
Barn- och utbildningsnämndens ordförande, Ingrid Norberg (S), säger att inget beslut om gymnasieinriktningen är fattat och att frågan ska upp i nämnden nästa månad.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om