– Kraven får inte skrivas för hårt, så att flera stora leverantörer slås ut. Det innebär stor risk att affären blir dyrare för landstinget, säger han.
Det är landstingets pågående upphandling som fått Jens Sundström att reagera.
Bland ska-kraven finns maxmått för de olika kategorierna av kopiatorer och skrivare, krav på minsta minneskapacitet och att maskinerna ska vara utrustade med en speciell mjukvara.
– Vi får ju många signaler utifrån när det gäller landstingets upphandlingar. Ofta är det efteråt, av karaktären "surt sa räven". I det här fallet fick jag ett tips i förväg på ett konkret exempel på hur man ställer till det och får dålig konkurrens genom slarv och förbiseende.
Jens Sundström tror inte att landstingets upphandlare försöker gynna någon enskild företagare.
– Nej, jag tror mer att man inriktat sig på vissa önskemål och inte tänkt på vilken effekt det får.
Flera företagare har även hört av sig till landstingets upphandlingsenhet med kritik, och måtten i upphandlingen har därefter justerats i tre av sex kategorier.
– Det är mycket positivt att man lyssnat och justerat detta, säger Jens Sundström.
Landstingets upphandlingsenhet har vidare undersökt i hur många av 2013 års upphandlingar som det bara inkommit ett anbud. Av 69 upphandlingar var det i elva fall bara ett anbud. Och i de tolv förnyade konkurrensutsättningar som finns inom ett ramavtal med flera företag kom det i tre fall in bara ett anbud.
– Det är väl varken katastrofalt eller bra. I vissa fall kan det väl vara så att det bara blir ett anbud. Men jag tycker man ska se det som en avvikelse. Mina två förslag är att man i framtiden ska följa upp resultaten och att man även i förväg låter någon utifrån titta på upphandlingen för att se vilka krav man eventuellt kan ta bort.