Frälsningsarméns långkok

Det är tre dagar kvar till julafton.I Luleå har Frälsningsarmén plockat fram kitteln för julinsamlingen med det vida kända mottot "Håll grytan kokande!".- Pengarna som välvilliga människor ger går till behövande här i Luleå. Förra året hjälpte vi 30 familjer, säger Gunnel Rosenius.

Gunnel Rosenius har samlat pengar i 15 år. "Det känns bra att göra något gott", säger hon.

Gunnel Rosenius har samlat pengar i 15 år. "Det känns bra att göra något gott", säger hon.

Foto: Maria Ekman

LULEÅ2010-12-21 06:00

Den första julgrytan togs fram i San Francisco 1891. Frälsningsarmékaptenen Joseph McFee införskaffade en järngryta som stod på tre ben, ställde upp den på en livligt trafikerad gata och samlade pengar till natthärbärge och mat åt arbetslösa sjömän. Det var också han som hittade på mottot. Han hängde en skylt på vilken det stod "Håll grytan kokande!" ovanför grytan.

Svårt ekonomiskt
Idén med julgrytan spreds över hela världen. I Sverige togs den i bruk år 1907.

- Jag har varit med och samlat i 15 år. Alltsedan jag blev sjukpensionär efter att ha drabbats av en stroke. I dag är det bland andra sjukpensionärer som behöver vår hjälp men också ensamstående mammor och många andra. Det är svårt ekonomiskt för många, säger Gunnel Rosenius, aktiv medlem i Frälsningsarmén i Luleå.

Har fattat grejen
Hon har stått framför Smedjan i en halv timme när vi träffar henne och under den tiden har ett 15-tal personer kommit fram för att lämna bidrag.
I lördags gav insamlingen ungefär
4 000 kronor.

- Folk mellan 30 och 50 år verkar inte ha någon vetskap om Frälsningsarmén och vår insamling. De går förbi. Det är äldre personer och till min stora glädje ungdomar och barn som vill ge bidrag. De yngsta ger kanske bara en krona men det härliga är att de har fattat grejen med solidaritet.

Barnen får julklapp
Frälsningsarmén ger inte pengar i handen till någon. Många får matkassar och i barnfamiljer kan barnen få var sin julklapp. Någon kan få bidrag till hyran.

- Redan i november började vi få telefonsamtal från folk som har det knapert, säger Gunnel Rosenius.

Hon berättar att det är många som en gång själva blivit hjälpta av Frälsningsarmén som kommer fram och vill skänka en slant.

- Det var en man som berättade om hur han och hans syskon hade fått kläder av en "slumsyster" när de var små. Nu ville han ge något i gengäld.

Glad och stolt
Luleåbon Karl-Gustav Sandberg kommer för att ge sitt bidrag.

- Jag skänker pengar till tre organisationer och det är Frälsningsarmén, Barncancerfonden och Läkare utan gränser. Det är organisationer som jag litar på och som bedriver behjärtansvärda verksamheter, säger han.

Gunnel Rosenius blir glad och stolt över förtroendet. Hon som kommer från en riktig Frälsningsarmé-familj.

- Min mormor och min moster var med i Frälsningsarmén och min syster står just nu med grytan i Upplands Väsby, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om