Framtidens hem: Många butiker försvinner

Vad sägs om apparaten som tar hand om ALLT i hemmet? Du berättar vad du vill ha inköpt – och vips – så har du det.

Ann-Katrin Tottie, varumärkeschef och framtidsanalytiker för ICA.

Ann-Katrin Tottie, varumärkeschef och framtidsanalytiker för ICA.

Foto: Elisabeth Hedman

LULEÅ2018-11-08 13:07

Den virtuella assistenten hemma tänker åt oss, du kan beställa mat, fråga om vädret och så vidare. Den finns redan, men kommer att utvecklas vidare. ICA:s rapport målar en framtid med "sakernas internet". 2030 finns apparaten, en liten "butler" i var och vartannat hem. Den kan hålla reda på din kalender och vad du tycker om. Den kan läsa läxorna med barnen och ta hand om ditt välmående och att dina inköp är hållbara.

– Den stora förändringen är att tekniken kommer att vara mycket mer närvarande, men osynligt. Hemmets prylar kopplas ihop, det är en utveckling som redan är påbörjat, säger Ann-Katrin Tottie är varumärkeschef och framtidsanalytiker för ICA.

I rapporten står att drivkraften är lycka, data och mening. Att vi vill ha hållbarhet och hälsa, men utan att anstränga oss. Våra liv kommer att finnas som data som kan hjälpa oss att välja det vi gillar och välja bort det vi tycker är tråkigt.

I oktober lanserades Google home på svenska. Det är en liten "butler" som styrs genom att du pratar med den. I framtiden kommer kanske kravet från konsumenterna om att ha en "objektiv" butler, spår Tottie.

– Din "butler" har ha all data om dig så det bygger på att du kan lita på den. Nu är det stora företag bakom, om jag skulle ha en sån tjänst skulle jag vilja att den var objektiv och ge mig de bästa förslagen. Det här en framtida affärsidé med en enorm marknad.

Men kommer då butiker försvinna? Nja, många kommer att försvinna. De som överlever kommer att finnas kvar som fysisk butik, om de kan utvecklas till det människor vill ha.

–  Butikerna kommer att förändras och erbjuda upplevelser, det går att äta där och där finns olika aktiviteter. Många behöver satsa både online och ha en fysisk plats.

Men det kommer inte vara alla som ställer upp på utvecklingen.

– Grupper av människor kommer att välja att stå utanför och det finns de som pekar på faror, som att den artificiella intelligens en kan komma att bli "smartare" än oss och ta över.

Vissa pekar på risken att information hamnar i fel händer kan odemokratiska krafter kartlägga medborgarna och ha lätt att påverka. Framtidsrapporten är grund för en diskussion, säger Tottie.

– Vi har dragit det här till sin spets och en del i scenariot är inget vi vill ha. Vi behöver debattera hur vi vill ha det.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om