Norrbotten är den enda regionen i landet utan företag i spelbranschen. Detta vill Michael Stenmark råda bot på och det är han som ligger bakom att Luleå kommun nu ansöker om att få starta en utbildning i digital spelutveckling.
Stenmark kommer från Luleå. Som 23-åring flyttade han och har arbetat i spelbranschen i 28 år som creative director, kreativ ledare. Han har Stockholm bas men har arbetat världen över. Det mest kända spel han varit med och skapat, innan de digitala spelen kom, är Drakar och demoner.
Vuxenutbildningen har ansökt om stadsbidrag för den som en yrkeshögskoleutbildning.
- Det är en regional svaghet att Norrbotten inte har en spelbransch. Det här är en bransch som lockar många tjejer och ska vi behålla dem i länet bör vi ha sådana här bolag.
Enligt honom skulle en spelindustri betyda mycket för framtiden och bli ett lokomotiv som driver de kreativa näringarna i länet.
- Tänk dig en ny bransch som gör egna pengar. Den har råd att beställa musik från Norrbottensmusiken eller från Matti Alkberg, den kan anlita dramatiker och dansare härifrån. Den måste ha webb, kommunikation och reklam.
Tänka annorlunda
Staden skulle leva upp, enligt Stenmark.
- Det här är människor som inte kommer in på universitet men är fruktansvärt duktiga på att tänka annorlunda. De skulle inte häcka ute på Aurorum, de vill vara nära liv och rörelse och kaffe i centrum. Det är folk som älskar intryck.
Utbildningarna är skräddarsydda och genomförs i samarbete mellan arbetsgivare, utbildningsanordnare och staten. Utbildningarna ska matcha rekryteringsbehov.
Luleå kommuns vuxenutbildning söker för tre yrkeshögskoleutbildningar nästa år. Förutom den digitala spelutbildningen, el- och automationsingenjör och webbutvecklare
- Utbildningen i digital spelutveckling behövs inte bara i spelbranschen, utan också i industrin och handeln, säger Nina Gotthold, rektor vuxenutbildningen Luleå kommun.
Från Norrbotten har myndigheten för yrkeshögskolan fått in 16 ansökningar.